2020-10-02 1895 views
好懷念日本食鰻魚飯,所以今日中午就去左銅鑼灣食有名既名古屋鰻魚飯三食。 以前都去過幾次,食物都唔錯,今日已隔了1年多再來。每次嚟到我哋都係叫【名古屋特製燒鰻魚飯】,今日都係一樣,最近中午還有Promotion, 送多5隻名古屋雞翼。先送上熱茶及沙律,再來鰻魚飯,前菜及麵豉湯。旁邊的一壼茶,就可以整茶漬飯。今日唔知係唔係送多左雞翼關係, 成個飯份量比之前少了一半。 因為唔係太肚餓,所以冇追討正常份量。牆上嘅圖片教你點樣食鰻魚飯, 首先將鰻魚飯 分為四分,第一份就係放係另一碗原食,第二個係可以加喜歡嘅蔥花同紫菜拌勻食,第三個呢就係加上茶壺嘅清湯做茶漬飯,第四就係食自己喜愛的。 而我自己最鍾意就係原食。同以前比較,而家既食物質素就好似無之前嘅咁好, 以前鰻魚係比較厚身同肥啲, 依家的鰻魚已經細份很多, 但依舊有原有的炭燒味。 但係份量細咗咁多,以$210元午餐來說就好貴 雞翼都好似名古屋似的, 我哋揀咗一份中辣及一份唔辣,每份有5隻,味道唔錯。而甜品就係豆腐味雪糕兩個人鰻魚飯套餐午餐價連加一等,共$502, 最奇怪係多左茶錢$20(已半價),好似以前冇這個收費其實服務都無乜, 好似普通茶餐廳

先送上熱茶及沙律,再來鰻魚飯,前菜及麵豉湯。

旁邊的一壼茶,就可以整茶漬飯。

, 但依舊有原有的炭燒味
。 但係份量細咗咁多,以$210元午餐來說就好貴

甜品就係豆腐味雪糕

其實服務都無乜, 好似普通茶餐廳一般, 完全冇日式餐廳嘅服務質素, 所以喺疫情下以這個價錢食午餐都算幾貴。
2020-09-18
$251 (Lunch)