📌 Milu Thai มิลู่ไทย - 銅鑼灣耀華街3號百樂中心2樓🗓(5/1) 星期四 ⏰ 晚上6點左右💈特式:見今日有開心野就決定出去食個靚飯慶祝,另一半又想食泰菜,上網見到呢間評價去到946🙂比8😢,都真係確實係一個唔錯嘅比例,所以就揀左佢嚟試下。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:見佢餐牌都清晰同有好多不同嘅推介,所以今日就睇住佢d推介去點菜啦,等我同大家講下🇨🇷味道先。火山排骨 - 呢個係餐廳重點推介菜式,我見差唔多枱枱客都有叫,呢個火山排骨上枱真係成座山咁,好有視覺效果,d排骨都好多肉,唔會淨係得舊骨,肉質亦已經煮到好淋身,用手好易就可以撕開,個酸辣醬汁更加起到畫龍點睛嘅效果,酸酸辣辣咁,對味蕾好有衝擊,但如果有同行朋友怕辣嘅話,就可以預先同店員講低醬汁另上,另外上排骨前店員仲會提供埋膠手套同濕紙巾方便客人食用。柚子鮮蝦沙律 - 呢個沙律份量都ok,有好多柚子肉,柚子肉亦唔會好酸,鮮蝦size都大,仲有加入腰果增加脆口感,整體酸酸甜甜都幾開胃。泰式燒牛柳 - 呢個燒牛柳上枱已經聞到好香,入口亦有好重嘅焦香,加上佢用牛柳部位,所以食嚟好鮮嫩同淋滑,加埋佢地個祕制醬汁一齊食仲更加惹
🗓(5/1) 星期四 ⏰ 晚上6點左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

泰式燒牛柳 - 呢個燒牛柳上枱已經聞到好香,入口亦有好重嘅焦香,加上佢用牛柳部位,所以食嚟好鮮嫩同淋滑,加埋佢地個祕制醬汁一齊食仲更加惹味。

馬拉盞椰菜苗 - 本身想叫通菜,但見到佢有椰菜苗,因為出面唔係間間有,所以就叫左佢再用馬拉盞炒,除左馬拉盞其實仲可以揀清炒/蒜蓉/飛天,不過我鐘意馬拉盞炒會加d蝦米/蝦乾之類,食落有陣咸香味d。

大頭蝦冬蔭公湯 - 因為驚食唔晒,所以冬蔭公就淨係叫左個小size,雖然只係小size,但原來份量都唔小,大約可以分到4碗出嚟,辣度就中等,酸度就唔算好酸個隻,大頭蝦除左size大仲有膏。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 - 飲品就叫左一個椰青同一杯龍眼冰,椰青好大個又清甜,龍眼冰入面都好多龍眼肉,味道都係偏清甜。

🍽環境:餐廳裝修都幾有心思,用木系材質配上一d塗鴉牆身,坐位都好多,枱與枱都闊落,枱面空間亦都好鬆動,仲見到有唔少卡位,整體乾淨企理,比人感覺都好舒服。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:店員態度幾好,會介紹餐廳推介菜,又會關心客人食唔食得辣去推介菜式,亦會提議辣醬汁另上去方便唔食辣嘅客人,上火山排骨時會主動提供膠手套濕紙巾比客人,各方便都體現到店員嘅小心思。

💰💸價錢:因為樣樣都想食,所以越叫越多,其實我叫以上嘅野,比4個人食都夠食,埋單就$800左右,所以人均大約只係$200,係銅鑼灣嘅黃金地段食野,再加上高質嘅食物,價錢都好合理,分分鐘仲平過去九龍城食。

🐲💬總結:我個人好滿意今次呢餐泰菜,食物水準高,又有特色,期待下次嚟試埋佢其他餐廳推介食物,例如咖哩三重奏同生蝦刺身等等。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️❤️
火山排骨
柚子鮮蝦沙律
馬拉盞椰菜苗
泰式燒牛柳
大頭蝦冬蔭公湯
椰青/龍眼冰
2023-01-05
$200 (Dinner)
火山排骨
柚子鮮蝦沙律