The Grill Room (銅鑼灣廣場二期)

搬家了而且全新裝修的the grill room,re-branding 成 TGR 推介值得一訪。位於銅鑼灣廣場二期的三樓,出𨋢後你會俾餐廳氣氛感染到,從室內環境、燈光、音樂選材都帶給人一種時尚有態度感覺,推薦大家可以生日飯、約會、聚會去冇問題,皆因位置夠寬闊、樓底高裝修精美,你會好滿意。個人好欣賞佢地裝修及每一個細節真係落重本,雖有135座位之大,但區域分佈上有些微變化但整體感覺一致,可以留意意地下、牆身至枱凳都有幾種不同物料,而且是真材實料的有質感.Scallop Sweet Corn Soup香煎帶子 配 粟米濃湯上碟時只見帶子未見湯? 原來店員會將熱辣辣湯倒進碗內。粟米粒燒過有焦香味道,帶子煎香熟,熟度剛好。每一口湯都食粟米粒帶點新鮮的甜味和少許焦香風味,很滿足的前奏。Beetroot Salad南瓜籽楓糖紅菜頭沙律健康人士必選!紅菜頭真係唔多人鍾意,但加入楓糖調味後甜度up食落又幾ok,南瓜籽更加香口,食得健康d既選擇!Beef Tenderloin香煎慢煮牛柳伴日本南瓜杏鮑菇 配 牛肝菌牛肉原汁等主菜期間還有些"儀式",店員會俾幾款唔同外表的刀給客人挑選,另外還有三款mu

香煎帶子 配 粟米濃湯

Beetroot Salad
南瓜籽楓糖紅菜頭沙律
Beetroot Salad

香煎慢煮牛柳伴日本南瓜杏鮑菇 配 牛肝菌牛肉原汁
等主菜期間還有些"儀式",店員會俾幾款唔同外表的刀給客人挑選,另外還有三款mustard可以選擇,分別是french mustard、english mustard及mustard seed,個人喜歡mustard seed!
主角上菜,來steakhouse選牛就是對了!牛柳非常嫩而且肉味香濃,旁邊南瓜及菇類配菜出色,一抹墨魚汁令整個plating生色不少。

蟹鉗肉蟹黃南瓜意大利飯
南瓜醬配合南瓜籽,當中兩塊2塊脆芝士非常香口搶fo,好味

Cocktails  - TGR G&T 橙base
以乾橙片及丁子香作為點綴的gin & tonic, 味道以橙味主角,清新之選

Mocktails - Coconut No-jito
椰子作為基底,加上大量青檸及薄荷葉,感覺非常refreshing!

發現餐廳有個幾特別offer都要分享吓 LOL, 加$10可享用nordaq水,除咗酒有free flow, 連水都有free flow... 備有nordaq水和sparkling water, 而家食飯精到連水都... 佩服佩服