2021-03-04
假日走到位於銅鑼灣景隆街嘅 18 grams 嘆brunch同咖啡。《Aussie Breakfast $108》週末嘅brunch當然唔少得All Day Breakfast, 份量多之餘食材都好新鮮好食,麵包可選擇牛角包/ 烤吐司;自家製果醬/花生醬揀。以前唔明點解All day breakfast 要賣咁貴,但當自己整過幾次就知其實貴皆因原材料都唔平。呢份Aussie Breakfast 蕃茄同磨菇鮮甜,配上佢哋嘅醬汁好開胃。炒蛋嫩滑,夾埋麵包加果醬令到烘烤過嘅麵包多咗個層次。滿足感好高。《BUC’s Sghetti $98》呢款卡邦尼意粉係幾日前先推出,見店主誠意推介就點嚟試試。一上枱見到每條意粉都掛上醬汁,炒過嘅鮮肉洋蔥香氣撲鼻~ 每口都食到濃濃蛋黃味加上少少中和油膩感嘅白酒,超好味! 《Hand Drip coffee $48》揀咗來自Papua New Guinea 嘅豆做手沖咖啡,咖啡師話佢以分段同不停轉圈沖法使其咖啡萃取風味更平衡。呢款咖啡飲落Citrus味好重,好重果香味。而最正嘅係呢杯手沖咖啡只係$48! 係我目前响香港飲過最平嘅手沖咖啡之一,CP值極高。 @18
《Aussie Breakfast $108》
《BUC’s Sghetti $98》
《Hand Drip coffee $48》
@18grams 在香港目前有四間分店;銅鑼灣有兩間,沙田一間,灣仔一間。 不過唔係間間都有食物供應,有興趣了解多d就 search 嚟睇吓啦
📍 18 Grams (銅鑼灣)
銅鑼灣景隆街15號海都大廈地下C舖