2017-12-12 7916 views
年尾係不停約朋友仔聚下的季節,今次同朋友一行4人到銅鑼灣Sky Bar享受海鮮西餐。見到Openrice有好多人都食呢個超抵食的Special Menu,每個餐都會包餐湯、12件的生蠔/生和牛/海膽為前菜,再可以6選1的主菜,再加甜品及飲品(可選紅酒/白酒)。4份餐中,我們揀左1份即開生蠔,肉唔算太厚,新鮮度尚可,肉都幾甜。呢個日本和牛刺身又幾有驚喜喎!需然有少少雪味,不過個厚薄同口感又唔錯。至於海膽青瓜新鮮度一半半,不過味道就幾鮮甜。另外,餐廳會比埋小紫菜比大家包住黎食,好甜心。到主菜係我叫的黑松露飯配香煎鱈魚。意大利飯夠香夠creamy,鱈魚煎得香口,不過有DD乾。豬手係我有少少失望的,外皮唔夠脆同唔夠乾身。不過肉就整得夠入味同淋身。朋友仔想試試烤龍蝦蟹肉蕃茄闊麵,所以都叫左一份share。麵質煮到剛剛好,仲吸食左D汁的精華。有半邊龍蝦肉,加上拌麵的蟹肉,令到成碟麵都好鮮。安格斯西冷扒煎得都幾香,牛味都幾重,仲幾嫩tim!今日的甜品係黑森林蛋糕,蛋糕唔算好甜,不過蛋糕唔多夠Moist,不過整體唔算差。以銅鑼灣每人$298+10%食到生蠔、和牛刺身、海膽,再加上不錯的主菜都算幾抵食。

即開生蠔

日本和牛刺身

鮮海膽青瓜

黑松露野菌意大利飯伴香煎鱈魚柳

德國傳統鹹豬手

烤龍蝦蟹肉蕃茄闊麵

安格斯西冷扒煎得都幾香,牛味都幾重,仲幾嫩tim!
美國安格斯牛排•法式胡椒風味(7安土)

廚師推介甜品

以銅鑼灣每人$298+10%食到生蠔、和牛刺身、海膽,再加上不錯的主菜都算幾抵食。建議叫多幾個朋友黎食,就可以食多幾款食物,咁就可以食多幾款食物。
日本和牛刺身
黑松露野菌意大利飯伴香煎鱈魚柳
美國安格斯牛排•法式胡椒風味(7安土)