好多人都會覺得食粥底海鮮火鍋一定會好貴又唔飽肚, 最重要係怕食材唔新鮮影響成煲粥的味道, 但事實同大部份人想像的真的是可以有出入的🙂。  鍋心粥底火鍋的套餐完全可以滿足到唔止三個願望!除左食物質素好, 店員服務態度都唔錯, 親切又熱心還會講解進食海鮮的先後次序👍🏻 另外價錢真心抵食港幣$300內一個人已經可以食到七款新鮮生猛海鮮+八款自選火鍋配料😋 (二人份量)今次跟友人點了粥水做粥底, 因為粥水可以完全體會到海鮮的原味道, 之後主打海鮮選了(肉蟹+沙白蜆)和(龍蝦+沙白蜆)雖然一人份只有半隻蟹, 但蟹肉好多, 味道鮮甜又爆膏值得一讚👍🏻。 龍蝦肉質結實又大隻, 仲要重蝦味令人再三回味。 沙白蜆份量都幾多, 粒粒大大粒味道同樣鮮甜完全冇腥味。除此之外, 仲可以在七款時令海鮮內多選五款海鮮😬今次選了(鮑魚、 海蝦、 多寶魚、 貴妃蚌 和刀貝)鮑魚和海蝦都好生猛, 上碟時仲見到佢郁動蝦仲會跳起。 鮑魚尺寸剛好, 口感彈牙爽口, 就算不小心煮久了都不會影響口感。貴妃蚌和刀貝同樣新鮮仲要好大粒,唔沾醬油食都已經好好味。多寶魚雖然多骨但魚肉嫩滑有魚味, 建議沾上醬油食味道更佳。 真心推介👍🏻 當

貴妃蚌和刀貝同樣新鮮仲要好大粒,唔沾醬油食都已經好好味。

當食完已上七款海鮮後就可以加上三款已預設好作海鮮粥的蔬菜(南瓜粒、芋頭粒、 粟米件)在粥底內。

之後仲可以在五十多款的火鍋配料中選每人四款(配料可以選相同的, 相同的會計兩份)這次選了:豬梅頭片、肥牛、汕頭牛丸、 蟹粉包、 芝心獅子狗、 日本蟹柳、 海鮮腐皮卷, 芝士豆腐)

汕頭牛丸值得推介, 因為其味道好突出口感又彈牙令人不其然會想食多幾粒。

豬梅頭片份量約4片, 每片的厚薄一致。 肉質偏濃豬味食落唔羶, 肉質唔會過韌😬。

肥牛份量約6片, 每同樣片的厚薄一致。 油脂分佈唔多又唔多根位, 所以食落唔黐牙和沒有太油膩的感覺。

海鮮腐皮卷是首次嘗試, 海鮮腐皮卷外層類似油炸鬼的質地, 腐皮沒有油“益”味 聞落好香, 口感煙煙韌韌不錯之選。

芝士豆腐同樣是首次嘗試,味道跟魚片有點相似, 但內層有芝士粒粒 食落雙重口感幾特別。

最後是重頭戲粥底, 期待以久整餐邊爐的精華所在。 將之前煮好海鮮釋出的鮮甜湯汁和邊爐配料的味道, 再加入粥底配料:冬菜、 大頭菜、 芫茜, 豬油渣粒混入粥底內一齊食簡直是多重滋味享受在心頭😍。 海鮮的鮮甜味跟大頭菜豬油渣等配料味道好分明, 唔會蓋過其中一方的味道, 以粥底作結名副其實好滿粥好鍋心👍🏻。