2024-12-22
長沙灣特色上海麵店🍜日式湯底炸豬扒🐷係長沙灣睇戲前簡單食啲野,揀左主打上海麵的餐廳「焯記」。餐牌行懷舊風,新開乾淨企理,除咗粉麵仲有飯餐,如果大家黎開呢頭或者係附近返工都可以試下!我哋要左招牌既炸豬扒配上海麵,仲可以加其他配料,加左墨魚條。麵的湯底係日式湯底,有少少似豬骨湯咁甜甜地,上海麵都幾有咬口,枱頭仲有餐廳自家製櫻花蝦油,加一啲會惹味好多!炸豬扒出色,夠晒香脆😋😋墨魚條外脆內彈牙😗小食方面,要左滷水拼盤,好耐無食過,都幾有特食,有豬舌、墨魚、生腸、雞腎、紅腸五款,都幾入味😋仲有辣味魷魚🦑都真係幾辣🥵🔸炸豬扒上海麵🔸港式滷水拼盤🔸辣味魷魚🔸炸雞翼 📍#焯記 (#長沙灣美食)#長沙灣 元州街498號青華閣地下C號舖#香港美食 #香港必食 #香港探店 #香港打卡 #香港旅遊 #香港必喝 #長沙灣探店 #香港好去處 #長沙灣推薦食品
係長沙灣睇戲前簡單食啲野,揀左主打上海麵的餐廳「焯記」。 餐牌行懷舊風,新開乾淨企理,除咗粉麵仲有飯餐,如果大家黎開呢頭或者係附近返工都可以試下! 我哋要左招牌既炸豬扒配上海麵,仲可以加其他配料,加左墨魚條。 麵的湯底係日式湯底,有少少似豬骨湯咁甜甜地,上海麵都幾有咬口,枱頭仲有餐廳自家製櫻花蝦油,加一啲會惹味好多! 炸豬扒出色,夠晒香脆😋😋 墨魚條外脆內彈牙😗
小食方面,要左滷水拼盤,好耐無食過,都幾有特食,有豬舌、墨魚、生腸、雞腎、紅腸五款,都幾入味😋 仲有辣味魷魚🦑都真係幾辣🥵
🔸炸豬扒上海麵
🔸港式滷水拼盤
🔸辣味魷魚
🔸炸雞翼
📍#焯記 (#長沙灣美食)
#長沙灣 元州街498號青華閣地下C號舖