2021-10-02 1488 views
呢間牛肉麵想食好耐了,因為朋友話佢之前係附近返工成日食好正但對我來講有啲遠,所以一直未有機會去呢日想行遠少少食lunch,即刻諗起佢🤓朋友話平時lunch time要排隊,但我呢日去大概等左5-10分鐘就可以入,有陣時唔駛等添🤣菜單除左單點都有套餐,包飲品同小食但小食冇乜特別,而且牛肉份量會少啲,所以我地最後揀左單點~~~~🍜元州招牌牛肉麵($48)🪄7.6/10有兩種麵條可以揀,分別係粗麵同幼麵💁🏻‍♀️我同朋友各揀左一個本身以為幼麵係雲吞麵個種幼度,但出黎比我想像中粗食落彈牙有蛋香,冇鹼水味,同時都掛湯朋友個粗麵都唔錯,但好似幼麵份量多啲🔍餐廳建議進食前先飲湯,一飲果然唔錯🐒雖然餐牌寫湯底係由大量骨同蔬菜熬製而成但我反而覺得佢偏藥膳味,而我又幾鍾意浸味😗而且佢濃得黎又唔會令你覺得好似飲緊中藥,夏天食都接受到,重點係食完唔會口渴😇主角牛肉非常厚身,差唔多有成寸厚🥺似牛腱個啲部位,食落好腍,一咬就開夠牛味又夠入味👍🏻令人食完想再食~~~⭐️回頭指數🌕🌕🌕🌕🌑平時喺出邊食台灣牛肉麵起碼要$60-$80但呢度$50唔使就有咁高質素,而且夠大碗好抵食,絕對會encore🥰
呢間牛肉麵想食好耐了,因為朋友話佢之前係附近返工成日食好正
但對我來講有啲遠,所以一直未有機會去
呢日想行遠少少食lunch,即刻諗起佢🤓

菜單除左單點都有套餐,包飲品同小食
但小食冇乜特別,而且牛肉份量會少啲,所以我地最後揀左單點~

~~~

🍜元州招牌牛肉麵($48)🪄7.6/10
有兩種麵條可以揀,分別係粗麵同幼麵💁🏻‍♀️
我同朋友各揀左一個
本身以為幼麵係雲吞麵個種幼度,但出黎比我想像中粗
食落彈牙有蛋香,冇鹼水味,同時都掛湯
朋友個粗麵都唔錯,但好似幼麵份量多啲🔍

餐廳建議進食前先飲湯,一飲果然唔錯🐒
雖然餐牌寫湯底係由大量骨同蔬菜熬製而成
但我反而覺得佢偏藥膳味,而我又幾鍾意浸味😗

主角牛肉非常厚身,差唔多有成寸厚🥺
似牛腱個啲部位,食落好腍,一咬就開
夠牛味又夠入味👍🏻令人食完想再食

~~~