2023-04-22
嘩!今日食咗個好正嘅鯖魚便當同麵豉湯喺長洲嘅鬆一Zone!來到呢度真係有少少熟悉,好似幾個月前同啲朋友嚟過呢到嘅。點餐過後,大約等咗十五分鐘,我哋就收到咗啲食物。上餐速度算快。鯖魚便當啊,話說呢到嘅份量真係幾足料。鯖魚嘅味道好新鮮,啲魚肉亦都夠鮮甜,真係令人咁感到滿足。另外仲有啲醬汁配合魚肉,醬汁本身都幾香,令到整個餐點多咗啲層次感。除咗魚之外,仲有啲滑嫩嘅蛋皮,飯都煮得幾恰到好處,每粒飯粒都香而不膩。整體上黎講,個鯖魚便當真係幾好食!再嚟就係北海道芝士奶油燉菜定食啦,呢啲菜啊,就係一個好完美嘅組合啊!有啲青菜,有啲玉米,仲有啲豬肉,全部都燉喺一個滑滑嘅芝士奶油湯底入面。湯底唔會太濃,就岩岩好,啲材料都好新鮮,係一個好健康又好食嘅選擇。另一邊,麵豉湯就係啲湯底幾濃郁。湯內有啲豆腐同埋菜葉正正常常唔錯整體上,呢間餐廳真係值得一試。來到長洲都可以嚟試吓啦。食物嘅品質真係好高,同埋價錢都唔貴。服務員都好有禮貌,令人覺得好舒服。咁啱啱啱啱啱好啦,我已經打算下一次嚟長洲嘅時候再嚟呢到食咗啲唔同嘅野啦!