2018-02-08
是日朋友聚會, 選擇左中式酒家開餐, 大家都贊成食豪啲, 所以嗌左好多海鮮食, 其中呢款係值得推介。阿拉斯加長腳蟹 (兩食)Book 檯時已經預留左隻長腳蟹, 隻蟹大約重六斤半, $288/斤, 臨煮前會拎俾你過目 & 影相 📸。 第一食係清蒸, 蟹肉好鮮甜, 但略欠海水的咸香味, 每隻蟹腳都好粗, 啖啖肉。 第二食係炒飯 (+$98), 佢將蟹蓋入面嘅蟹膏 & 蟹肉拎去炒飯, 啲飯炒到出黎粒粒蟹膏黃色, 拌碟會拎番個蟹蓋俾你添。後話: 話說我地每人 Order 左碗燕窩燉雙皮奶 (熱食), 見咁耐未黎就催單, 個經理話師傅幫我地蒸熱緊, 所以要等耐D, 之後第二次催單, 個經理親自入廚房拎, 仲同我地講啱啱蒸好, 肯定夠晒熱。 點知一食, 我好肯定咁講, 佢一定係喺個雪櫃度拎出黎囉 個雙皮奶入面完全係冰凍嘅, 成碗野冇一 Part 係熱嘅 (Even 暖嘅都冇), 即刻叫番個經理黎跟進一下, 碗熱嘅雙皮奶前前後後要等左成大半個鐘先有得食 😰
阿拉斯加長腳蟹 (兩食)