2017-05-03
一班朋友心血來潮想食燒烤, 韓燒經常食, 日燒單點較貴,誰知搵到一家尖沙咀日式燒肉放題, 星期一至四$258任食120分鐘整幢大廈都是食肆, 落地玻璃窗唔會太焗束店員先問我們會選擇坐入面還是外面, 分別在於Outside是用炭壚, Inside是用電爐, 雖然入面有冷氣但鬧市中選炭爐燒烤比較特別, 店員便安排到我們到outside的一角, 檯及椅子都用上了木製, 具風味, 高清氣爽的天氣很適合入座後店員先講解店Ipad點菜的程序, 剛好我們四人, 如公開分享該店Facebook內的短片後, 會贈送活魚刺生一條, 不足四人都會送象拔蚌刺食物款式種類齊全, 刺生/小食/野菜/燒物/海鮮/炸物/壽司, 份量選一, 廚房便會安排一人份量, 兩人行都可以嚐盡多款食物, 不會浪費活魚刺生送上 - 原條黑立, 上檯時魚尾魚旗仲郁緊, 活魚刺生真是第一次食, 魚味鮮甜, 爽身, 的確很新鮮燒生蠔, 可以另外點醬料一起燒, 加上蒜蓉惹味鮮甜, 隻隻都好大隻當晚客人不算多, 上菜速度快及準確刺生方面, 帶子/三文魚/甜蝦屬中規中舉燒物方面, 選了牛小排, 五花腩, 辛口海鮮醬豬頸肉, 豬頸肉醃製得夠入味,
當晚客人不算多, 上菜速度快及準確
刺生方面, 帶子/三文魚/甜蝦屬中規中舉
燒物方面, 選了牛小排, 五花腩, 辛口海鮮醬豬頸肉, 豬頸肉醃製得夠入味, 辣味亦不會搶走豬味, 薄切容易煮熟外, 更加爽口, 必點
這裡的活蜆及鰻魚玉子燒用鐵器皿盛著, 直接放在網面上烤熟, 不得不讚鰻魚玉子燒吸收晒鰻魚香, 份量不大, 燒烤時要小心痴底, 最後我們encore了幾轉
帆立貝重牛油香, 可以無限追加質感爽口, 雖然細粒但厚身, 所以有口感, 因為是炭壚燒, 無咁快燒到乾水
安格斯牛小排, 較薄身, 牛香味重, 帶骨牛助肉會較為厚身, 份外香口
牛舌都是有厚度, 口感爽身, 檯上放上了調味料, 辣椒粉,黑椒及鹽, 可以加一點調味料
燒菠蘿多汁, 酸酸甜甜完全可以將剛剛食肉類的油膩感刪去
海膽手卷, 海膽份量不只一兩舊, 每一啖都食到海膽
來到尾聲, 甜品時間到了, Movenpick雪糕有三種味道選擇, 每人一盒, 完美地結束了整頓晚餐, 120分鐘時間剛剛好