2016-08-15 473 views
今次係我第2次試呢到嘅土耳其咖啡,係旺角嘅街頭,你會發現有個小舖位播放住土耳其音樂,會有位好健談嘅老闆,為你烹調土耳其咖啡,充滿異國風情!土耳其咖啡比較濃厚,味道偏酸,我飲嘅係$45嘅熱milk coffee。一般黎講,都只有熱飲,但為迎合香港人口味,有凍熱飲可以簡。故名思義,Coffee on the Sand,煮咖啡嘅器皿以沙傳熱煲滾咖啡,淨係睇佢煮嘅過程已經覺得好新鮮! 畢竟平日好難得係街頭見見到有人煮土耳其咖啡,值得一試!!另外,偏愛古典物嘅我,對佢個水壺情有獨鍾!土耳其老闆亦好nice好好傾,第一次去時,老闆仲請我食左粒土耳其糖。相比去咖啡店享受一成不變嘅招待,有意外驚喜反而更令我印象深刻! 今次再傾起,佢都仲記得!係呢個繁忙嘅旺角鬧市中,如果大家行經呢度,都不妨試下呢種異國風情!
畢竟平日好難得係街頭見見到有人煮土耳其咖啡,值得一試!!