2024-09-09
今晚同奴才爸拍下拖浪漫一下,搵到間餐廳好適合情侶拍拖、閨密慶生,而且呢度仲係電視劇新聞女王既拍攝取景地點之一tim📽️門口放左盛開中既百合花,令到成間餐廳感覺好優雅好有浪漫氣息💕餐廳內既裝修陳設都好有法國古典feel,加上柔和既燈光,氣氛一流🥰我地今日食既係四道菜menu主打法式fusion,可以係大眾點評預付,包埋每人一杯welcome drinks🥂可揀氣泡酒/紅酒/白酒🍾🍷我自己就好中意佢地既牛油小餐包,餐廳貼心地用餐巾包裹,食既時候仲熱辣辣,而且仲有得refill🤤前菜:Sea Cucumber Meat主角係以XO醬作調料既桂花蚌,配上三文魚子同豌豆,底下仲有土豆分子泡沫同青檸泡沫,味道豐有層次😋The "Tartare"呢道和牛他他係餐廳signature dish,以牛骨盛載,大廚以川菜作概念加上麻辣醬,再伴以奧思迦魚子醬、鵪鶉蛋,配搭亞麻籽脆片一齊食口感更豐富😋主菜:Pork Belly🐖呢道西班牙豬腩肉原以為搽用腩肉會好膩,但大廚以青蘋果泥、芥末汁作汁醬,味道濃而不膩,青蘋果泥味道帶酸反而更開胃😋再伴以紐西蘭螯蝦、喇叭菌 ,好有驚喜🤩French Yellow Chic
前菜:
Sea Cucumber Meat
The "Tartare"
主菜:
Pork Belly🐖
French Yellow Chicken🐓
以泰北菜為靈感,用上法式黃油雞製作雞卷配泰北咖哩醬,再用油豆腐、秋葵、蛋面脆片作配菜伴碟,法國黃雞遇上泰北咖哩醬一拍即合,估唔到咁夾🤤
甜品:
是日甜品係藍莓mousse,味道酸酸甜甜一解成餐飯既飽滯感,上面有三款莓果同雪葩,屬清新解膩既甜品😋
而我就揀左時令水果🍉食飽飽食啲水果幫助解膩消化😋
仲有附上兩伴馬德蓮貝殼蛋糕,我個人最喜歡餐廳既糕點,外表微脆內裡軟熟,一咬落去伯爵茶味急不及待湧出,令我印象非常深刻🤤
🤑 人均消費:~$750
🤩 推薦指數:9 / 10
📍 餐廳資料:Maison ES (灣仔)
灣仔電氣街1號恆德大廈UG樓B號舖
喜歡我的食評請Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.foodie
#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #灣仔美食 #法國菜 #法式fusion #慶生 #閨蜜 #週年紀念 #新聞女王 #佘詩曼 #電影電視拍攝場地 #MaisonES