2018-11-13
今日同老婆帶小魔怪出旺角買野,順便去Pause It食個late lunch,之前搭車經過都想食,今次終於可以去試下了。舖豆裝飾走簡約風,連餐牌都係簡單設計。門口隔離有一排吧枱位,可以打開玻璃窗,不過望街景其實麻麻因為我唔鐘意食扁意粉,所以問可以轉普通意粉嘛。一位疑似老闆嘅男士話可以轉的。個蕃茄汁幾好,酸甜適中,配上煙鴨胸絲有幾分口感。有點似我最鐘意食嘅拿破侖意粉,我加左d黑椒粒,多左一份微辛感。老婆叫左煙雞胸肉三文治,本人對煙雞胸肉無好感,因為之前食嗰d都係鞋鞋地。不過,此店嘅雞胸肉一d都唔鞋,再配埋個好似係Cesar Sauce嘅醬,竟然令我愛上食哩個三文治。配菜薯條不過不失,新鮮炸起,口感都幾好。個汁其實係泰式雞醬,我諗如果有自家製醬汁會有特式d。雞翼比較細隻,可能$58要比6隻,不過我寧願大隻d,你比少一兩隻我。蝶豆花青檸梳打,我諗蝶豆花係俾色水杯飲品,因為飲落係青檸梳打味。反而西柚檸檬梳打飲落味道清新d,酸甜度適中。比起好多店舖,佢兩杯飲品已經交到貨。期待下次再試下其他食物,佢地餐牌唔算多款式,可能係小店關係。如果佢地會定時轉下餐牌,我相信會更有驚喜。P.S. 結賬時,之前位
P.S. 結賬時,之前位疑似老闆嘅男士問下我地食物岩唔岩食。我欣賞佢哩點細節位,感覺關心客人,亦著重食物質素。