星期六男友返半日,我就出左去接佢放工,剛好到了午飯時間走到他公司附近的茶餐廳食飯,本身對茶餐廳感覺都是一般,只係為求醫肚同唔難食,但呢間茶餐廳有驚喜!走上一層的茶餐廳,格局其實都是一般港式茶餐廳無異,座位之間都幾闊落,燈光光猛整潔!以銅鑼灣這地區來說,這間茶餐廳的價位唔算貴,屬正常價,跟一般茶餐廳一樣有好多款港式炒炒麵飯等都一應俱全~而這裡每天都有唔同的是日午餐Menu,價錢由HK$46至HK$60!皇袍叉燒飯(HK$60)皇袍叉燒飯是這間茶餐廳的招牌菜之一,半肥瘦叉燒飯燒得剛好,好香口淋身,易咬開,而下面所謂的皇袍就是鋪上半熟的炒蛋加上豉油汁,第一次食到呢個另類叉燒飯,配上半熟炒蛋又幾好味!而下面的飯都已經加入了適量的豉油汁,蛋香加上叉燒的配搭得好好,份量都幾多!雪菜肉絲炆米(HK$50)這碟即叫即炒的雪菜肉絲炆米份量超多,細食的我起碼夠食兩餐,正常男人我估都未必食得哂!哈哈!炆米炒得剛好,唔會太過油及水,配合雪菜、肉絲及青椒等配料,香口惹味,咸度適中!午餐都要奉送一杯熱飲的!

皇袍叉燒飯(HK$60)

雪菜肉絲炆米(HK$50)

午餐都要奉送一杯熱飲的!
Other Info. : 後記: 這間茶餐廳整體食物水準很高,即叫即製,上菜速度都幾快,同時保留港式茶餐廳的味道亦有創新的款式,很特別,鬧市黎講唔算貴,如果去開附近想搵間茶餐廳醫肚真係值得一試!
$50 (Lunch)