唔知打從幾時開始,香港周圍都開滿古早味蛋糕店,成日經過都聞到好香既蛋糕味,又大排長龍。銅鑼灣景隆街呢度原來新開左間阿里山,裝修企企理理。阿里山主打古早味蛋糕,有多達15種口味供選擇,當中有唔少特別口味。今日早左d黎到,得三款蛋糕可以揀。蛋糕有得揀大或者細件,第一次黎,我決定揀兩件細試試。我呢個朱古力迷決定捨棄原味而試吓兩款唔同嘅朱古力味。蛋糕先用牛油紙包好,再放入紙盒。包裝有大盒有細盒。蛋糕室溫可存放一日,第二日先放雪櫃,冷藏存放三日。即時食哂佢最好!返到屋企自己切成薄片享用。濃郁朱古力 $50先試濃郁朱古力。朱古力味濃郁得黎唔會太膩,半溶朱古力粒唔少。蛋糕質地鬆軟,冇嘉頓雪芳蛋糕咁實。之後試西班牙橙粒朱古力。西班牙橙粒朱古力 $60呢個仲正,因為喺朱古力味入面仲有適量嘅香橙味,好香!建議唔好慳呢十蚊升級叫呢款好食d。奶茶原來係同香港金茶王大賽得獎師傅合作製作,買任何蛋糕加$20可要一支師父靚茶 。我試飲左,的確係茶香奶滑唔過甜。今日試過台灣古早味蛋糕,心滿意足。

返到屋企自己切成薄片享用。

濃郁朱古力 $50
濃郁朱古力

濃郁朱古力

之後試西班牙橙粒朱古力。
西班牙橙粒朱古力

西班牙橙粒朱古力 $60

西班牙橙粒朱古力

我試飲左,的確係茶香奶滑唔過甜。
師父靚茶

今日試過台灣古早味蛋糕,心滿意足。
2021-05-04
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Tea