2022-08-19
位於灣仔與銅鑼灣之間的交界,座落於駱克道的一家老字號香港經典燒味餐廳"華香雞" 開將冇耐,每次經過都十分熱鬧,不乏上班族光顧,甫進餐廳,留意到食客最常點最常講的就是"華香雞"三字,就知道華香雞出名的是雞,今天我偏偏不選,我要與眾不同。除了鎮店之寶的華香雞外,還有海鱸魚、牛腩、白鱔蒸飯等美食,每款肉類都有五種不同的烹調醬汁配上,有辣有唔辣任君選擇,十分貼心,而且秋天到了,為食的我需要食一些蛇鰻鱔之類的食物滋補一下,而華香雞的菜單上正好有蒸白鱔俾我去揀。我點左個麻辣醬汁蒸白鱔,配黃薑飯同例湯。例湯係大大碗的西洋菜湯,內裡有豐富的湯料,正如店鋪招牌寫住"健康的國度",例湯沒有放味精材料,而吃飯前飲啖靚湯,不知幾滋補。蒸白鱔係以一個不鏽鋼盤仔盛載,然後疊在一個類似木桶型的器皿上菜。鱔肉香味撲鼻,食指大動。鱔肉大約有7-9件,肉質肥美而不膩,加上麻辣醬汁,實在醒胃,而麻辣醬汁並非北方那一種口味,估計應該係自家配制的醬料,內含有面豉醬,所以唔算係真係好麻辣的。配角如洋蔥、芹菜、薑片經過醬汁的沐浴下,有如出水芙蓉,都好出色,特別係當你一邊扒飯,一啖鱔肉,然後一啖芹菜洋蔥,咁樣的咀嚼配搭,真係渾然天成
蒸白鱔係以一個不鏽鋼盤仔盛載,然後疊在一個類似木桶型的器皿上菜。鱔肉香味撲鼻,食指大動。鱔肉大約有7-9件,肉質肥美而不膩,加上麻辣醬汁,實在醒胃,而麻辣醬汁並非北方那一種口味,估計應該係自家配制的醬料,內含有面豉醬,所以唔算係真係好麻辣的。配角如洋蔥、芹菜、薑片經過醬汁的沐浴下,有如出水芙蓉,都好出色,特別係當你一邊扒飯,一啖鱔肉,然後一啖芹菜洋蔥,咁樣的咀嚼配搭,真係渾然天成。
黃薑飯色澤奪目,每粒米都好乾爽靚仔,而又帶又微微的黃薑香味。份量足夠,一天美味的午餐,完成了。