2021-12-04
是日同老友諗住近近地在荃灣開餐 , 正值晚飯時間行到路德圍見到瓏門冰室d每日快餐由$55 加到 $68,69.....加得兇狠到呢 , 即時無mood幫襯於是者望到隔幾間舖附近一樣係做茶記冰室類既 - 樓下冰室見到有位又唔駛等 , 就立馬入去開餐以往80,90年代污污糟糟既感覺 , 所以近年茶記都開始著重裝修整潔 , 當然此店也不例外店面500多呎左右 , 20餘個卡位左右 , 應可容納近70-80人樓面多為阿姐 , 算是有禮餐牌以冰室來說都頗為精美 , 價錢也相宜經商議後點了4個餐吉列豬扒配厚切牛乳炒蛋治及粟米什果沙律 $55塊蛋厚到呢....雞香味好濃郁夾埋牛油方包食 , 好滿足吉列豬扒整得好好,大塊之餘又酥脆 , 雖油炸但又不會太過油膩 , 兩者取之平衡不易招牌蕃茄濃湯米線 配 牛乳炒蛋 及 黑椒牛扒 $52招牌野果然係有保証 , 蕃茄湯勁濃 , 瞬間已入晒味入米線 ,而牛扒黑椒味重 , 又不會太辣 , 有咬口 , 不似用鬆肉粉乸過瑞士汁雞翼 配 撈麵 及 牛乳炒蛋多士 (忘了價錢,約$55-60)瑞士汁的滷水味非常出眾 , 撈麵食頓時食慾大增並拌以薑蓉在旁 , 雞全翼也當時入晒
於是者望到隔幾間舖附近一樣係做茶記冰室類既 - 樓下冰室
見到有位又唔駛等 , 就立馬入去開餐
樓面多為阿姐 , 算是有禮
餐牌以冰室來說都頗為精美 , 價錢也相宜
經商議後點了4個餐 吉列豬扒配厚切牛乳炒蛋治及粟米什果沙律 $55
塊蛋厚到呢....雞香味好濃郁夾埋牛油方包食 , 好滿足
吉列豬扒整得好好,大塊之餘又酥脆 , 雖油炸但又不會太過油膩 , 兩者取之平衡不易 招牌蕃茄濃湯米線 配 牛乳炒蛋 及 黑椒牛扒 $52
而牛扒黑椒味重 , 又不會太辣 , 有咬口 , 不似用鬆肉粉乸過 瑞士汁雞翼 配 撈麵 及 牛乳炒蛋多士 (忘了價錢,約$55-60)
瑞士汁的滷水味非常出眾 , 撈麵食頓時食慾大增並拌以薑蓉在旁 , 雞全翼也當時入晒味
炒蛋非常嫩滑蛋香味濃 , 相信又是加了3.6北海道牛奶吧 , 多士如圖烘底勁香口脆脆 自家製蔥花叉燒滑蛋飯 $54
叉燒屬半肥瘦叉,都算是比例完美 , 份量合理 , 滑蛋則和之前兩味蛋一樣高質
難怪佢自己都推介此必食 華田脆脆 及 新鮮菠羅冰
兩款都無偷工減料額外溝水 , 菠蘿飲到落底都味道不減 , 菠蘿肉粒粒差不多20多粒,好有誠意
華田脆脆則非常濃烈 , 面上舖滿脆脆粒更點綴成杯華田層次
4人食 埋單 $230-240
冰室來說都沒得挑剔了 , 如有機會會再試埋其他款式