2015-11-28
位於灣仔既黑鉄屋,foodki一直無乜點留意,今日一試,估唔到真係幾好食。店內既裝修比起其他拉麵店非常舒服。餐牌,都係傳統可以揀自己既要求。黑鉄屋 @ 灣仔金兵衛 (7.5/10)($88)foodki揀既係金兵衛😍,即係豚骨湯底加上辣肉醬。其他配料就有糖心強,叉燒兩塊,少少黑木耳,同埋紫菜。先講湯底,湯底唔係香港一般既豚骨湯底,味道較清甜,愛好濃味既人可能有啲失望😛。黑鉄屋既湯底絕對無任何味精,呢點絕對睇出誠意😍,食完都真係唔覺口渴。入口一啲都唔咸😘,但味道確實不俗,最正既係一個清清地豚骨湯底,竟然配搭辣肉醬呢啲咁重口味既配料😙,但得出黎既化學作用確實不錯,辣肉醬令湯底帶微微辣,但就唔會完全掩蓋清豚骨湯底,真係唔錯!拉麵質素都好高😉,唔係傳統粗麵或幼麵,而係兩者之間,掛湯力強,麵質彈牙,麵既質素的確非常唔錯!糖心強都非常好食,極流心😍,醬油好入味,個人係好滿意,覺得香港無乜邊度好食過呢間。但好可惜,佢地既叉燒唔太得😒😒,肉味雖有,但燒得太過韌😒,可惜同埋其他小食質素麻麻!總括而言,黑鉄屋絕對值得一試!由其係糖心強!地址:灣仔大王東街3-5號地下B舖漁場台風(拉麵)=BB ramen&
金兵衛 (7.5/10)($88)
拉麵質素都好高😉,唔係傳統粗麵或幼麵,而係兩者之間,掛湯力強,麵質彈牙,麵既質素的確非常唔錯! 糖心強都非常好食,極流心😍,醬油好入味,個人係好滿意,覺得香港無乜邊度好食過呢間。 但好可惜,佢地既叉燒唔太得😒😒,肉味雖有,但燒得太過韌😒,可惜同埋其他小食質素麻麻!
總括而言,黑鉄屋絕對值得一試!由其係糖心強!
地址:灣仔大王東街3-5號地下B舖
漁場台風(拉麵)=BB ramen>銅鑼灣一蘭>武士>富士山55(TST)=台風>廣島霸嗎=俺之沾麵>🌟黑鉄屋🌟>神虎>拉麵Jo>周月>漁場台風(沾麵)=豚王>豚骨一休=尖沙咀一蘭=松壱家=三田製麵所>富士山55(銅鑼灣)=醬家>博多一幸舍>隱家>別天神>富山