2023-10-13
聽講要試過好食嘅嘢先有個比較識得分好唔好食🧐(當然世間就總有啲唔洗比較都知佢整得好難食嘅嘢食存在🫣)今次專程去到炮台山一間榮獲日本唐揚協會金賞嘅小店嚟試吓認證級嘅炸雞,睇吓同平時貨色相比有咩唔同🍗小店由日本人主理,店面裝修用上傅統日式風格,光猛企理✨成間鋪座位唔算多不過就真係比較窄,枱同枱之間個距離只係隔一個身位都冇,孭住個袋想行入埋面坐真係要因住唔好掃咗人哋碟雞落街😂▸ 唐揚定食(韃靼沙律醬) | $127成個定食套餐包咗麵豉湯、白飯、沙律同一款前菜,唐揚足足畀咗四大舊,自問唔算好細食但要我一個人食晒我諗我應該都會飽到上頸🫠蛋控對所有蛋類嘅發明品都冇抵抗力,所以今次第三次回頭都係毫不猶豫揀返韃靼醬🍳韃靼醬用咗大量碎蛋撈埋沙律醬同洋蔥等等材料整成,檸檬汁同芥末味道唔會太搶🍋酸酸甜甜食落好開胃解膩,配炸雞呢啲咁邪惡嘅食物相當夾!有蛋又有雞,今次真係一家團聚🐣(喂炸雞本身炸得好香脆而且唔油膩,外皮炸得乾身但內裏就保留咗滿滿嘅肉汁,雞肉亦都好嫩滑有彈性得嚟仲要啖啖肉🍖正正係因為外皮炸得夠脆即使炸雞部分表面淋上韃靼醬亦都不至於浸到淋晒,咁遠水路都回頭三次咁多食爆爆真係有原因😎✨▸ 煎餃子 |
▸ 唐揚定食(韃靼沙律醬) | $127
▸ 煎餃子 | $ Errr 唔記得咗
見唔少人都有試佢哋嘅餃子,今次特意點咗嚟試試佢🧐個人就覺得冇咩特別,就只係普通日式煎餃
外皮偏薄帶少少韌性,餃子冇穿冇爛亦冇煎到乾晒,但煎嘅位置只有丁點位置係脆嘅,肉餡都係同一般日式餃子一樣比較鬆散唔算留得住肉汁,個人就覺得普通,唔需要特別嗌🥟
其實今次已經係第三次幫襯,事緣係食過一次之後真係周不時都會心掛掛想返嚟搵返呢種口感,雖然貴就係貴啲💸不過至少自己每次返嚟食都冇失望(不過唔知係咪心邪,最近一次去硬係覺得啲雞細舊咗🐥)
✦ 食物 4.5 / 5 ✦
✦ 環境 3.5 / 5 ✦