2021-09-01 145 views
去八鄉半日遊,行完紅磚屋,隔離竟然就有一間隱世泰國菜,以為冇開,推開門發現好香。有個似老板娘嘅人好熱情咁招呼我哋,一問之下,原來嘢食全部都係泰國人煮,所以好正宗👍🏻流心芝士蝦丸,$82 炸蝦餅成日食,呢個就特別啲,加埋芝士係入面,蝦餅本身好彈牙,外層香口脆身,入面嘅芝士都好多,一啖咬落去,好正😋香芒蝦球,$128朋友最鍾意呢個菜,話好開胃,撈飯一流,d芒果又好甜,入面仲加左好多脆脆嘅腰果,加埋大大隻彈牙蝦球,好好味。而且賣相都好靚,最後除咗中間嘅花球,佢全部配菜都食晒🤣辣椒蝦膏大蜆,$138我自己就最鍾意呢個菜,真係勁好味,蜆好大,無論蜆、洋蔥定係菇,都好好味呀,俾碗飯我呀唔該🤣🤣老板娘問我哋夠唔夠辣,我話辣就唔係好辣,不過好好味,佢話如果食得辣嘅下次可以叫佢加辣🥰火山炭燒雞,$132平時食泰國菜好少叫燒雞,不過老板娘介紹就試吓啦,果然冇介紹錯,隻雞好嫩好嫩,應該係我食過最嫩嘅燒雞,加埋酸甜醬,食多幾件都唔會滯😍香葉辣椒肉碎煎蛋飯,$58呢個肉碎又係勁好味,勁送飯,多多飯都食得落,原本覺得冇可能食得晒,最後一粒米都唔剩😅珍多冰,$30想飲珍多冰又怕太甜,於是乎問吓有冇得走甜或者少甜,原

流心芝士蝦丸,$82

香芒蝦球,$128

辣椒蝦膏大蜆,$138

火山炭燒雞,$132

香葉辣椒肉碎煎蛋飯,$58

珍多冰,$30

想飲珍多冰又怕太甜,於是乎問吓有冇得走甜或者少甜,原來係得㗎🤣好正呀,中間仲有個椰子冰花,真係又靚又好飲呀😍

龍眼冰,$30

呢度嘅龍眼冰都有特色㗎,就係佢唔單止用龍眼黎浸,仲加左斑斕葉,所以係有淡淡嘅香味,正👍🏻

甜品拼盤

第一次食紫色嘅甜品,用碟豆花整嘅,下面係椰汁,上面清甜下面奶香,好味。而另一件係好立克整嘅,都好重好立克味,好好味。另外兩件椰汁糕就當然都好好味啦。

點咗咁多樣嘢都好滿意😊😊以後食泰國菜又多一個選擇,雖然遠啲,但係可以遠離塵囂有時都係一種快樂😌😌