2022-05-12 1513 views
🌹Rose Home Kitchen🍰最近都無乜出街食嘢最多都只係喺屋企附近行下尋日經過西灣河太富街立眼望到好似多咗間小店靜雞雞進駐咗店面唔大得2張枱同bar枱但都坐得幾舒服問返店主先知原來喺上環搬嚟睇埋ig發現仲要同路人(⑉︎• •⑉︎)♡︎訂生日蛋糕可以訂做埋黃色生日牌Tim小店主打歐洲式手工磅蛋糕✿︎同埋有窩夫意粉咖啡茶飲我哋本身買咗薑蘋果磅蛋糕試下先試完真係有啲驚喜⁽⁽ଘ( ˊᵕˋ )ଓ⁾⁾蛋糕內食到一絲絲薑絲但又唔會太辣又唔會搶到蘋果香味於是乎第二日朝早直程堂食試埋佢哋嘅主食同飲品🍷招牌西班牙紅酒焗雞胸🦆老老實實我平時麻麻哋鴨胸不過腦細叫到就試吓啦估唔到又幾正♡︎(°´ ˘ `°)/鴨胸皮加上糖煎至焦脆紅酒汁酒精揮發咗仲中帶有少少酒香🫐黑糖西梅雞腿肉意大利麵🍝第一次試到呢呢個組合其實個汁無想像中咁甜仲有啲西梅乾喺入面唔知係咪可以暢通腸胃😂🧄香蒜南瓜鮮菌意大利麵🍝個人嚟講覺得味道略淡( ᵒ̴̶̷̥́ _ᵒ̴̶̷̣̥̀ )同埋可以blend南瓜做醬會比較適合🍎蘋果肉桂窩夫🧇原本想挑剔點解係用新鮮蘋果唔煮個蘋果醬不過其實新鮮蘋果都幾fresh腦細讚窩夫個漿調較得好好食落係外脆內軟冇記錯好似$38好抵食~蛋糕類方
🌹Rose Home Kitchen🍰

其實個汁無想像中咁甜
仲有啲西梅乾喺入面
唔知係咪可以暢通腸胃😂

🧄香蒜南瓜鮮菌意大利麵🍝
個人嚟講覺得味道略淡( ᵒ̴̶̷̥́ _ᵒ̴̶̷̣̥̀ )
同埋可以blend南瓜做醬會比較適合

食落係外脆內軟
冇記錯好似$38
好抵食~

蛋糕類方面
我哋短期內已經試過蘋果薑磅蛋糕、香橙白酒磅蛋糕、檸檬椰子磅蛋糕、薰衣草磅蛋糕( ˘꒳˘)。o○︎
老實講每種都好好食
係比較濕潤嘅磅蛋糕而唔係乾爭爭
同埋味道都唔會過甜
真係有homemade嘅感覺呢~

飲品方面意式咖啡都沖得唔錯
鮮忌廉Latte同紅酒咖啡都好飲
仲有其他飲品都好有特色
例如薑味咖啡同杏仁咖啡
佢哋仲有鮮奶茶
我哋試飲咗薰衣草鮮奶茶
飲完真係好想返屋企瞓個覺先😂

住喺東區又唔知食咩好嘅街坊不妨一試呢間性價比都算高嘅小店喔~