2022-09-27
Le Grande Bleu (跑馬地)📍跑馬地跑馬地成和道29號前菜1. 羊肚菌忌廉蘑菇湯蘑菇湯飲落去有好重蘑菇嘅香味,而且好有口感好Creamy,可以食到一粒一粒嘅蘑菇好分明。濃厚順滑既忌廉蘑菇湯配上高級嘅羊肚菌,飲得出廚師嘅誠意。2.手工黑松露帶子酥伴帶子邊波特酒汁廚師用咗自製嘅酥皮,包住黑松露同帶子,帶子好大隻好厚肉,帶子裙邊加入左波特酒,令到味道好有層次,黑松露令到呢一道菜多份更高級嘅感覺,真係令人回味。3. 慢煮鮮鮑魚伴鮑魚肝醬慢煮嘅南非鮑魚鮮味十足,口感軟綿綿。上菜嘅時候熱辣辣,仲有一個白煙升上黎。自製鮑魚肝醬真係好出色,廚師用咗鮑魚嘅肝膽加左昆布做出黎,鮑魚點上呢個醬汁,簡直係令鮑魚嘅鮮味更加突出。4. 白花膠伴法式藜麥白汁白花膠係’海味四寶’之一, 含有豐富嘅骨膠原。餐廳用上咁高級嘅白花膠,配上佢哋自製嘅藜麥白汁加上烘爐至脆身嘅藜麥,再用魚子醬做點綴,簡直天衣無縫。主菜5. 法國鵝肝•澳洲黑安格斯牛柳伴鮮橙醋酒汁法國鵝肝分量十足,咬落去鵝肝嘅油脂會喺口腔裏面濺出嚟。澳洲安格斯牛柳既油花都好豐富,牛肉質地軟腍而不失牛味,配上自製嘅鮮橙醋酒汁,少少甜酸嘅感覺,令到呢一道菜
📍跑馬地跑馬地成和道29號
4. 白花膠伴法式藜麥白汁
白花膠伴法式藜麥白汁
主菜
5. 法國鵝肝•澳洲黑安格斯牛柳伴鮮橙醋酒汁
法國鵝肝分量十足,咬落去鵝肝嘅油脂會喺口腔裏面濺出嚟。澳洲安格斯牛柳既油花都好豐富,牛肉質地軟腍而不失牛味,配上自製嘅鮮橙醋酒汁,少少甜酸嘅感覺,令到呢一道菜更有層次。
法國鵝肝•澳洲黑安格斯牛柳伴鮮橙醋酒汁
6. 新派意大利飯(魚籽醬,燒汁飽魚,三文魚籽)
呢一度Fusion意大利飯好特別,有食緊西式中式同日式菜式嘅感覺。食法係由左到右,淡至濃味既意大利飯咁食落去。魚子醬意大利飯用白汁配上珍貴嘅魚子醬,味道好creamy!燒汁鮑魚意大利飯用上珍貴嘅鮑魚汁,上面有一粒彈牙嘅吉品鮑魚,味道好唔錯。三文魚子意大利粉,三文魚子豐腴脂香,有食緊三文魚子刺身飯嘅感覺。
甜品
7. 手工鵝肝雪糕
廚師自製既鵝肝雪糕味道好獨特甘香,廚師用二日時間,利用牛奶浸泡鵝肝至軟身順滑,再加上忌廉嘅一個鵝肝雪糕作為一餐既總結,有一種獨特嘅圓滿。
手工鵝肝雪糕
環境:💛💛💛💛💛5/5
衛生:💛💛💛💛💛5/5
食物:💛💛💛💛💛5/5
價錢:💛💛💛💛💛5/5 (💰2109.8/2=1054.9)
P.S. 整體呢一餐Fine Dining , 全部都好滿意,食物好精緻,而且味道好出色,食得出廚師好有誠意好有心機,視食物為藝術品。服務員態度十分良好,很有心機為你介紹菜式。環境舒服,有格調,感覺十分高級。價錢亦都十分合理,食物全部都係用高級食材。如果朋友生日聚會,慶祝紀念日等等,我會十分推薦呢一間餐廳。今次剛好和朋友慶祝生日,擺盤很精美,我見到廚師全部都做得很出色👍🏻