2021-03-30
2021年3月22日 星期一今日放工帶左老婆去北角食好西,因為係網上面見到和富道有一間西餐好似好高評價,所以即刻預約同老婆黎雖然位置唔算太明顯,因為唔係位於大街,不過都唔算太難搵,行到和富道就見到入到去坐低咗再慢慢睇餐牌,見到有晚市套餐同散叫兩款餐牌,價錢都唔算太貴,但係由於我費事煩既關係,所以就直接選擇咗晚市套餐,貪佢咩都有齊,另外仲要左兩杯特色飲品首先嚟到既估唔到係老婆叫既雪糕雙重朱古力,黎既時候見到有髒髒既感覺,係近期大熱,杯既旁邊撒上左忌廉同朱古力粉,上面仲有朱古力醬,就連雪糕都係朱古力味,飲落去真係充滿咗朱古力濃厚嘅味道,老婆好鍾意至於我就要咗椰子菠蘿Colada,飲落去好清新,充滿椰子嘅香味,仲有菠蘿已經切成一粒粒放咗喺裏面,一齊飲嘅話會酸酸甜甜,有熱帶feel之後有沙律,特別係有機凱撒沙律同巴拿馬火腿伴蜜瓜,凱撒沙律嘅菜好新鮮,咬落去爽脆,醬汁嘅份量啱啱好,唔會太鹹反而巴拿馬火腿有鹹鮮,所以配清新既蜜瓜就啱啱好,味道平衡返晒餐湯方面老婆要左意式雜菜湯,見到配料好豐富,有各款唔同嘅蔬菜喺裏面,顏色都好吸引,老婆話味道唔錯我就要咗雜菌忌廉蘑菇湯,見到上面有少少黑松露,味道已經
我就要咗雜菌忌廉蘑菇湯,見到上面有少少黑松露,味道已經非常突出,而且個湯好幼滑,加埋香草喺上面就更加香
到主菜部分,呢一個係香草鹽焗海鱸魚,黎嘅時候見到都幾誇張,因為成條魚焗咗喺裏面,原本以為要自己切嚟打開,點知原來有店員代勞
一打開既時候香草嘅味道已經散發開去,同時感覺到條魚熱辣辣,食落去十分嫩滑,加上鹽焗過之後味道更加集中,有鹽香味,食到停唔到口
最後仲有呢個牛尾大通粉,冇諗過通粉可以咁大條,咬落去又幾彈牙,同時好掛汁,夠晒入味,牛尾煮得好腍
最後埋單嘅時候店員都送咗一杯不丹茶俾我哋試吓,話飲得多身體會健康啲,因為裏面有好多種唔同嘅藥材,我哋兩個試飲咗一杯,感覺幾特別,清清地,無茶嘅苦澀味
整體來講感覺唔錯