2016-06-18
位於觀塘地鐵站出口嘅觀塘廣場,入面除左係以電子產品為主,還有一些賣衣服,找換店和餐廳小食店。位於三樓嘅呢間上海一品香在角落頭,位置不算易找,但係食開嘅都會知道點去,做熟客為主。我食左幾次,今次特登上open rice 到睇下,原來除左呢間之外,另外還有2家分店的。我幾次都係中午成大班人去食,叫一個8人餐,再加多加少嘢食,剛好。今次得3個人去食,所以選左個有湯嘅3人餐。三餸一湯配白飯。上海菜必食回鍋肉。屋企點炒都炒唔到嘅送,出面食特別好食,夠鑊氣,豆瓣醬嘅味道,菇菇加菜,再配塊五花腩,罪惡感之選(☆_☆)魚香茄子,我嘅最愛。呢到嘅魚香茄子加左d榨菜絲,令成碟嘅感覺更加豐富。軟軟嘅茄子,加d汁,撈飯食嘅首選。蝦仁炒蛋。呢到嘅炒蛋唔似得出面依家好興嘅滑蛋(不似牛乳滑蛋,不會還有蛋汁流出嚟)。係傳統性炒蛋,中式風味。再配上爽口蝦仁,正!呢到好在除了有一大班人嘅餐之外,有套餐,一人能計起,方便自己一條友食飯。溫馨提示一下,我地呢個3人餐,每人白飯就剩係得一碗,平時一定要食多飯嘅,麻煩自己額外叫一碗,9元。又或者拒有d一人餐,係每人包兩碗飯嘅,但碟送就會細dd,就睇你中意食送定係飯多d,任君選擇。
我食左幾次,今次特登上open rice 到睇下,原來除左呢間之外,另外還有2家分店的。我幾次都係中午成大班人去食,叫一個8人餐,再加多加少嘢食,剛好。今次得3個人去食,所以選左個有湯嘅3人餐。三餸一湯配白飯。 上海菜必食回鍋肉。屋企點炒都炒唔到嘅送,出面食特別好食,夠鑊氣,豆瓣醬嘅味道,菇菇加菜,再配塊五花腩,罪惡感之選(☆_☆) 魚香茄子,我嘅最愛。呢到嘅魚香茄子加左d榨菜絲,令成碟嘅感覺更加豐富。軟軟嘅茄子,加d汁,撈飯食嘅首選。 蝦仁炒蛋。呢到嘅炒蛋唔似得出面依家好興嘅滑蛋(不似牛乳滑蛋,不會還有蛋汁流出嚟)。係傳統性炒蛋,中式風味。再配上爽口蝦仁,正! 呢到好在除了有一大班人嘅餐之外,有套餐,一人能計起,方便自己一條友食飯。溫馨提示一下,我地呢個3人餐,每人白飯就剩係得一碗,平時一定要食多飯嘅,麻煩自己額外叫一碗,9元。又或者拒有d一人餐,係每人包兩碗飯嘅,但碟送就會細dd,就睇你中意食送定係飯多d,任君選擇。