每次去尖沙咀食宏,都要排好耐隊,估唔到佢喺紅磡開分店,可能仲未有人知,比我輕易食到最好食嘅甜品!其實宏呢間日本餐廳,出名嘅點止抹茶🍵咁簡單,佢嘅熟悉都非常好食,特別係鰻魚飯,簡直令人驚艷!我老公叫咗最多人叫嘅迷你三菜定食,包括有迷你鰻魚飯、吞拿魚蓉飯、海藻烏冬!鰻魚超級肥美,細細碗鰻魚飯就已經有兩條鰻魚,口感超軟滑!雖然係迷你吞拿魚蓉飯,但份量一啲都唔小,吞拿魚茸又肥美,又有魚香味!如果鍾意食魚,一定要叫純日本白燒鰻魚定食,平時食鰻魚一定係有好多燒汁係上面,食唔到魚嘅鮮味,呢個無燒汁在上面,除咗可以食到魚嘅鮮味,仲有4款醬汁俾我哋選擇,首先係平時嘅鰻魚燒汁,甜甜地,喜歡的朋友一定不要錯過!我最鍾意就係點鹽食,原來唔腥嘅魚,只係有少少鹹味已經好好食!柚子醋亦係唔錯嘅選擇,酸酸甜甜零舍開胃!芥末我就覺得一般了!每一餐都送一個蛋捲,我哋叫咗三個餐,就食齊3個口味,包括原味、抹茶、芝麻!原味係好香嘅蛋味,呢度嘅蛋糕最好食嘅原因係唔會太甜,味道剛剛好!抹茶亦非常濃郁,但我最欣賞竟然係芝麻味道,濃烈得來唔會好漏!我最期待的畫面出現了!甜品時間到!我哋叫咗個抹茶窩夫,隔住道牆都聞到好香嘅窩夫味道!抹

海藻烏冬

蛋卷
芝麻卷

我最期待的畫面出現了!甜品時間到!我哋叫咗個抹茶窩夫,隔住道牆都聞到好香嘅窩夫味道!抹茶雪糕真係冇得頂,慢慢融喺個窩夫上,睇見都流口水,再加埋栗子蓉,味道一流!
抹茶窩夫

呢個新出嘅日本蒟蒻芭菲,有好多生果,而且蒟蒻更加係日本直送,蜂蜜口味,好正!
日本蒟蒻芭菲

最特別就係呢個pancake,紅磡分店獨有,士多啤梨係從日本士送,青甜香味未上台已經聞到,雖然Pancake並唔係依家最興嘅疏乎厘pancake,但係飽足感十足,加上清甜草莓醬,為晚餐做一個完美嘅句號。
日本草莓pancake

海藻烏冬