2024-04-24
大坑係一個餐廳cafe集中既小區,耐唔時黎遊歷總會發現一啲驚喜。今日約左朋友黎,路經狗仔剪毛美容中,先發現依間寵物共融既cafe😍🍀蔥油雞扒滷蛋意粉🍀天使麵先炒香,再用香蔥油同拌,食落竟然有台灣拌麵異曲同工之妙。蔥香隨住蒸氣撲鼻而黎,香味濃郁,好誘人~配埋煎到微焦但keep到嫩滑既雞扒,同埋太陽蛋(滷蛋sold out了),流出黎既蛋汁黏係天使麵中間,成件事好辛福🥹🍀肉肉全日早餐🍀香腸。煙肉。煙三文魚。炒蛋。酸種麵包。時令水果。焦糖香蕉麵包有種自然既酵母芳香同酸味,係真正既酸種麵包☺️ (坊間的確有假架)。再一輪狂風掃葉式將脆皮香腸、煙肉、煙三文魚,通通放晒落肚,全部都高質唔係一般貨色,重要係唔過咸👍🏻炒蛋亦炒得幾滑溜;焦糖香蕉作為水果甜品,簡單又好味😊🍀黑芝麻雲朵、迷蒙美祿🍀兩杯都係有咖啡既特飲,前者加左黑芝麻粉入牛奶,清新幼滑,再加埋咖啡香配合得岩岩好,甜味好balance;後者就以美祿配咖啡,面層加入厚身既奶泡,感覺將兒時既飲品加入大人世界既咖啡,飲落無違和感,都幾得意😃細心發現原來餐廳用玻璃分隔兩邊用餐地方,一邊可以俾主人同主子一齊用餐;另一邊係廚房同落單,係平常食客既主要用餐位
🍀蔥油雞扒滷蛋意粉🍀
🍀肉肉全日早餐🍀
香腸。煙肉。煙三文魚。炒蛋。酸種麵包。時令水果。焦糖香蕉
🍀黑芝麻雲朵、迷蒙美祿🍀
細心發現原來餐廳用玻璃分隔兩邊用餐地方,一邊可以俾主人同主子一齊用餐;另一邊係廚房同落單,係平常食客既主要用餐位置。細問之下,原來老闆知道未必個個人都唔怕貓狗,所以特別有此設計,用心良苦。就等我下次帶我家主子過黎扮靚裝身之外,我又可以安樂咁食住等😂又或者一齊邊食邊玩消磨時間,話唔定可以識到新既狗仔朋友呢😁