2012-08-26 14 views
講到豬油渣,出名既類似周記英記都係淋既軟身豬油渣.相信年紀唔太輕既朋友,都好耐無見過以前果D炸到透,細細粒既豬油渣麵賣.難得發現而家仲有地方有售,出開深水涉就特登去試下.是次試左:1. 一大一普通豬油渣粉仔. (粉仔,冬菇粒,豬油渣粒.另可伴菜甫)粉仔質感爽口彈牙,類似剪斷晒既烏冬,但由於形狀並不完美,相信係自家制而非外面機器所製的來貨.由於本身都有幾分飽至黎,未能試真湯底味道.半飽時感覺得雖非甚麼上乘材料,但至少配麵時頗順口.反正沒打算過把湯喝光,伴麵ok即可.炸透的豬油渣我也是第一次嘗試.與主流(?)那種又肥又軟又大片的豬油渣相比,少了一分肥膩,多了一分香口.但細細粒炸透始終不如主流那種啖啖肉令人滿足獸欲.如未曾試過柞透的豬油渣者,絕對值得一試.畢竟這東西買少見少.2. 油菜. (生菜)普通,菜算乾淨.沒要蠔油要鼓油.鼓油很咸,混在菜水之中味道變得ok很多.3. 豬頸肉串燒.豬頸肉即叫即燒,而且是生燒而非先煮半熟再燒香給客人.等侯時間會比較長一點,但生燒的口感與半熟再燒各有不同.喜歡生燒的朋友可試.吃辣程度普通的我,認為沙嗲醬很辣.還好醬是伴碟而非混者串燒上.可能因為只售$8的關係
講到豬油渣,出名既類似周記英記都係淋既軟身豬油渣.
難得發現而家仲有地方有售,出開深水涉就特登去試下.

是次試左:

2. 油菜. (生菜)

3. 豬頸肉串燒.
豬頸肉即叫即燒,而且是生燒而非先煮半熟再燒香給客人.
可能因為只售$8的關係,所以有點細粒.

可能由於在下午茶以後,晚飯之前那個尷尬時間.人客少,服務很熱情,說話聲線也吊高兩度很有抑揚頓挫.
同桌在粉仔上枱時說了一句"乜d豬油渣咁少既",有位店員另外送了一小碟豬油渣給我們.就算說付回那份渣油的錢也不要.
剛好也看到個婆婆來買外賣順便借廁所,也很親切的告訴婆婆會先等婆婆慢慢上完廁所,出來時才把食物弄熱給她.
這種小店能為客人做到這種服務,還能要求甚麼?

兩碗粉,一碟菜,一串串燒,盛惠51,價錢相宜.
下次再挑戰.
2012-08-26