偶然經過呢個商場見有間麵店新開一家人入去試吓。一百幾十食碗麵本應無乜要求,但説平又吾係。話曬係貴價shopping mall應該同其他嘢一樣有一定的水平。進店服務員服務態度甚好。點了泰式船麵,指明因我工人姐姐食物敏感原因要走豬皮。來時頗多豬皮放在碗內飄浮。客氣地要求服務員跟進,他們也欣然收了進透明破璃的open kitchen內準備更換。説時遲那時快,自稱老闆的女士衝進廚房,阻止他們棄掉,眾目睽睽之下(透明破璃外的我們)把豬皮拿走,加幾粒葱攞番出嚟當無事發生過。我也不是不知這是common practice。但當我跟那自稱老闆説我敏感的問題時,她先採取死撐,之後索性掉轉頭龜縮入廚房由自己的員工面對客人。其實新開鋪做得吾好無乜大不了,但老闆本質是如此就真係貴客自理!其實出街食嘢食到乜真係好難控制,但係明知做生意的人是這樣心態又真係好難再行入去!食物方面,當天除了船麵還order了是日限定喇沙及紅燒牛肉麵,結果喇沙麵線煮到爛到夾吾起,湯吾香,海鮮無味。紅燒牛肉麵就普通到不能再普通。

2019-12-26
$400 (Lunch)