今日女朋友話想食泰國菜,就係openrice搵咗呢間馬泰,見到價錢還可以,位置又方便,咁就滿懷期待咁樣去試。去到揀咗個近門口既位坐底,每次開門啲熱風吹入嚟都好熱,然後不斷有人開門,搞到長期都好熱,每次感覺到開始有冷氣就有人開門。今日大概晚上7點去到,都有幾枱客,環境還好枱都闊落,不過侍應就講普通話為主,亦都有少量嘅大陸遊客,懷疑係大陸網紅店,本住唔嚟都嚟咗,就嗌咗幾個菜同埋飲品。串燒 72馬拉盞炒通菜68青咖哩雞扒飯 6x泰式炒金邊粉 88馬來拉茶 28班蘭椰汁冰28串燒有兩牛、兩雞、幾舊多士、沙爹醬,牛肉串唔錯幾香有少少筋,雞串唔知係唔係放太耐啲肉有少少奇怪酸味、好乾。馬拉盞炒通菜調味應該唔錯,但係咪唔知落得好多料,非常非常非常鹹,鹹到完全唔想食。青咖哩同雞扒都正常,不過感覺就係將所有嘅菜同雞放落盆,然後再落啲青咖哩汁。泰式炒金邊粉最難食,有陣非常奇怪既酸味,食左兩啖就唔想再食落去,基本上整碟都冇食過。就係呢個金邊粉難食到我第一次寫一個評語,一個負評。兩杯飲品都好飲性價比都高。差唔多食完嘅時候發現個青咖哩入面有條鐵線,不過都食完所以就算數,下次真係唔會再食。

串燒 72
馬拉盞炒通菜68
青咖哩雞扒飯 6x
泰式炒金邊粉 88
馬來拉茶 28
班蘭椰汁冰28

兩杯飲品都好飲性價比都高。

2024-07-08
Type of Meal