2016-05-10 1466 views
本來 7 點黎荔枝角係打算同朋友仔食西班牙菜架麻,點知 full 左,waitress 話最快要等到 7 點半先可能有位,可能?唯有放棄,是但搵間食完就返大埔,點知坐低無耐就打電話比我,太遲喇!您已經流失左我依個客仔喇。朋友仔決定帶我去心粥館,無所謂,未去過。嘩!勁多野食喎,炒粉麵飯、廣東小炒、潮州粉麵、煲仔粥、魚湯米線、蒸魚、蒸餸、菜飯、燉湯、等等,最正係好多蒸魚菜色,好少有。好似太雜喇麻,花多眼亂好多野想試,但得兩個人食唔到咁多。普通快餐店格局,環境一般。估唔到各侍應嬸嬸們熱情有禮又耐心推介食品,非常難得!地方都幾寬敞,晚市食客都不太多。鵪𪂹燉湯,應該每款既湯膽都係一樣,有 order 就落料滾一滾,可能係,哈哈。鵪𪂹邊可能咁油架,雞油?不過堅夠火喉,香味濃郁帶蔘鬚及藥材味道,仲有兩舊鵪𪂹肉咬吓,好好飲,雖然油左少少,我都全部飲晒,甜美可口。淮山杞子花旗蔘老雞燉湯,朋友仔碗湯料多我好多喎,聞到非常香花旗蔘味,特濃雞味芳香,同樣好飲好飲。膏蟹煲仔粥,可以揀一隻蟹或兩隻蟹,一蟹粥誠惠 HKD68 蚊,無期望所以無失望。蟹肉都新鮮甜美帶肉汁,不過勁細隻無咩肉,蟹膏欠棒。粥底夠棉,但食唔到

膏蟹煲仔粥,可以揀一隻蟹或兩隻蟹,一蟹粥誠惠 HKD68 蚊,無期望所以無失望。蟹肉都新鮮甜美帶肉汁,不過勁細隻無咩肉,蟹膏欠棒。粥底夠棉,但食唔到蟹味,反而蔥味濃,麻麻地。

霸皇雞半隻,連雞頭雞頸雞籮友都斬埋出黎,多謝晒喎。我一直預計會係白切雞堆大量炸蒜或豆酥係面既菜色,誰知係濕係濕薑蔥雞,更好添啦。

外觀似乎好鞋烚過火再翻熱,驚喜地雞髀肉勁嫩勁滑喎,撈埋薑蔥豉油一齊食非常惹味可口,香噴噴仲有肉汁呢。雞翼亦都滑溜 juicy,雞胸就真係較為乾鞋。

欖菜肉鬆乾煸四季豆,香氣撲鼻、鑊氣迫人,有料到。試左先講,雖然落味重手,不過夾上爽甜四季豆味道倒是剛剛好,欖菜咸香混上肉香係嘴內翻騰,滿足。

5 樣佳餚都係只需 $250 蚊,勁抵食呀!如果剛才間西班牙菜起碼 $1000 蚊落樓呢,不過家常菜又無得咁計既。

淮山杞子花旗蔘老雞燉湯
膏蟹煲仔粥
霸皇雞半隻
霸皇雞半隻
欖菜肉鬆乾煸四季豆
2014-11-19
$130 (Dinner)
淮山杞子花旗蔘老雞燉湯