2022-06-13 573 views
住跑馬地嘅朋友今日帶我去一間佢平時嘅飯堂,佢話呢間個個跑馬地街坊都識㗎,用料靚之餘仲好有特色😎呢間九雲居主打東南亞菜式,用料同味道可以用非一般嚟形容🤩 估唔到仲有火鍋可以食🤩🤩 今日我哋就食佢嘅二人火鍋套餐😍😍 佢嘅湯底好特別,係東南亞風味嘅湯底,總共有七款咁多,每款都好吸引🤩🌟泰式椰子雞湯 (湯底)味道同冬陰功湯類似,湯底煮滾咗之後落附上嘅雞肉煮4分鐘,之後就可以先飲湯再打邊爐😋 呢碗湯真係超正,既惹味又有雞肉嘅香味,雞肉煮4分鐘剛剛好,好嫩滑👍 如果冬天食,肯定超級正😍 我哋每人都飲咗兩大碗湯先開始打邊爐🤣 🌟西班牙黑毛豬肩肉 $238呢個真係我近排食過最好食嘅火鍋豬肉,肉味好濃,油花分布均勻,食落係鬆軟嘅感覺,分量仲要十足,真心推介👍🌟手打九雲丸 $98 ☝️紅咖喱鯪魚肉丸拼馬拉盞蝦肉丸睇個名都知道味道好特別,紅咖喱味道唔算好重,適合一啲唔食得辣嘅人,鯪魚肉勁新鮮,職員話佢哋係每日挑選上乖嘅鯪魚手打,難怪咁好味😋馬拉盞蝦肉丸亦都係好好味,真係食到啖啖蝦肉,又係勁新鮮,值得一讚👍🌟自製九雲餃 $88☝️巴東牛肉餃拼泰式豬肉餃呢兩款我都超鍾意呀🤩真係勁勁勁特別😍 老闆真係犀利咁樣嘅配搭都

🌟泰式椰子雞湯 (湯底)

🌟西班牙黑毛豬肩肉 $238

🌟手打九雲丸 $98
☝️紅咖喱鯪魚肉丸拼馬拉盞蝦肉丸

🌟自製九雲餃 $88
☝️巴東牛肉餃拼泰式豬肉餃
呢兩款我都超鍾意呀🤩真係勁勁勁特別😍 老闆真係犀利咁樣嘅配搭都俾佢諗到😎 巴東牛肉餃有少少辣,好惹味👍 而泰式豬肉餃直程好似食緊泰式辣肉碎咁,好正🥰 我會特登為咗呢個再嚟食😆

🌟經典拼盤 $78
☝️芝士腸 蟹柳棒 午餐肉 扎肉 魚腐 炸魚皮
唔好睇小呢個拼盤啲料好似好普通咁,食落真係一啲都唔普通,用料全部好靚,特別個魚腐,好好味好特別😋 我哋都問啲職員點解啲味道同出邊咁唔同,佢話佢哋老闆全部都揀最上乘嘅材料,所以質素咁高🤩

🌟蔬菜拼盤 $98
☝️娃娃菜 油麥菜 生菜 金菇 白蘿蔔 紅蘿蔔 粟米
都係唔使我多講,全部蔬菜都新鮮好味,舊粟米煲咗咁耐食落都仲係勁甜,真係冇得輸😎

🌟冷萃水果茶
水果茶好清新,裏面擺咗好多新鮮嘅桃,又清新又解渴,打邊爐飲一流👍

🌟龍眼蜜
呢個飲落都好舒服,仲可以揀少冰少甜,正👍

🤩值得一提呢度嘅職員服務態度好好,亦都好健談,見我哋食得咁開心仲極力推薦我哋午市套餐,有肉骨茶、海南雞飯等等😎 我哋已經約好咗下次再去食佢嘅lunch套餐,食完再同大家報告😋

2022-06-11
$400 (Dinner)
  • 火鍋