2018-12-31
今個星期六臨突然間想食鐵板燒,本身捻住食和三昧,但係人啲已經full晒不過我係eatigo見到嘉門仲有位,仲有7折添(淨係for兩款lunch set同散嗌d嘢食哦),加埋之前都聽人介紹過呢間,於是決定give it a try啦! 上到去環境真係幾靚喎。中間有四個鐵板燒檯,仲有一排窗邊位可以睇到海景。由於我啲到果時已經兩點啦,海景位全部有人坐緊,我啲唯有take鐵板燒檯啦。不過食鐵板燒睇住師傅煮嘢都係樂趣所在。 我啲揀左龍蝦二人餐。個餐本身有沙律、蒸蛋、鐵板蠔、龍蝦、三文魚、澳洲和牛、miso soup、和牛炒飯同甜品,價錢1200蚊度,我啲加錢將三文魚轉左銀鱈魚。 好快就有沙律食,正常啦,都幾新鮮既 食得差唔多就有師傅將準備好d食材擺係鐵板前,間我啲就來食完就開始燒蠔啦。蠔係日本宮崎蠔,見到師傅落左牛油、白酒去煮,上碟又鋪左d菜、蒜粒同埋煙肉,睇落好colorful呀。個蠔真係好正呀!帶有海水味,口感超級creamy,三隻真係唔夠喉!我個人就唔鍾意煙肉既,所以我prefer唔加煙肉咁食,原味已經好好味啦!
好快就有沙律食,正常啦,都幾新鮮既
沙律
宮崎蠔
然之後有蒸蛋食。日式蒸蛋真係冇食過唔好食既,呢度既都唔差。蒸蛋好嫩滑,上高有一層似係海藻既source,好得意。
蒸蛋
跟住師傅又係見我啲食得差唔多先開始燒銀鱈魚啦。好好味呀!呢個係我覺得整餐僅次於蠔既!調味同熟度都岩岩好,銀鱈魚好新鮮,又係嫩滑又厚肉,超鍾意!下次試下三文魚!
銀鱈魚
跟住就係主角龍蝦啦,兩個人分一隻。龍蝦size就普通啦,勝在新鮮,因此口感都彈牙、味道亦鮮甜,配埋龍蝦膏煮既source非常好味。不過就真係細左d,三四啖就食晒
波士頓龍蝦
最尾就有牛食。可以加錢轉日本和牛,但係我唔想咁heavy就食澳洲牛算啦。都幾好味呀!配牛既有粗鹽、某種漬過既嘢(唔記得名哈哈)、炸蒜片,同埋d炒雜菜可以清下個口。牛就煮左五成熟,好軟嫩,完全冇根,第一啖就咁食都好味,之後就配埋其他料,我最鍾意落少少粗鹽食,一dd就可以完全帶出來牛香味。正
澳洲牛
食完就有和牛炒飯同miso soup啦。炒飯好香口,入邊d和牛都唔細粒喔,好味好味,下次都係加錢轉日本牛
甜品呢就係柚子雪葩。嗯呢個我就覺得麻麻啦,味道同蜂蜜柚子茶一樣,同埋當日其實好凍,如果餐廳可以準備d暖d既甜品或者會更好,譬如紅豆年糕湯之類既。
柚子雪葩
埋單有7折,每人大概600蚊度,呢個價錢都ok既。整體來講,對於嘉門既first impression 都唔錯,係值得encore既一間餐廳,仲有嘢想試(不過我個人既最愛都依然係和三昧)。