2023-06-25
一早去銅鑼灣換禮品,行行下十二點又到lunch 時間,見到個樓上泰國餐廳廣告好似未見過,就同老公一齊上去試吓。上到去門口就feel 到走高級泰菜路線,幾靚好乾淨,裝飾佈置有d Vintage路線,枱鋪曬泰式布,有插花,staff 穿制服好整齊。望下餐牌,星期六都有lunch menu,點了幾樣試吓。羅勒葉辣椒海鮮炒河色香味俱全,好多海鮮,有帶子、青口、大蝦同魷魚,海鮮食落新鮮,同河粉都好配合,河粉一片片,寬薄,口感爽滑。醬汁好有泰式感覺,有d香葉清香既味道,唔算太辣,一貫傳統泰式風味會較油,不過真係好香。泰北燒雞椰香飯先唔講燒雞,我哋2個都覺得椰香飯就咁食,唔加配料已經好好味。個椰香飯真係做得好好,夠哂椰子味。燒雞好惹味,皮少少香脆,充滿咗香茅味。個照燒醬甜甜地有不失泰式風味,燒雞沾上醬汁,有畫龍點睛效果,十分之好味。芒果糯米飯甜品價錢優惠,性價比好高,椰奶芒果汁好香,糯米飯撈入蝶豆花汁,不錯嘅甜品。椰汁馬蹄冰呢個真係消暑既好甜品,細既冰粒令成杯不論當甜品咁食或當飲品咁飲都可以,一粒粒好似紅寶石嗰啲入面係馬蹄,重有d爽口芒果絲同埋椰子肉,令成杯更香更好味。以為間餐廳走高級路線,入去時冇
羅勒葉辣椒海鮮炒河
泰北燒雞椰香飯
芒果糯米飯
椰汁馬蹄冰
以為間餐廳走高級路線,入去時冇乜人,不過食食下愈來愈多人,到賣單時係滿座。餐廳環境坐得好舒服,而且lunch Menu嘅食物價錢亦OK,難怪咁多人幫襯。