2019-11-09
個日looklook下fb見到依間東京大眾酒場好似好吸引, 就bookmark左過黎食, 餐廳離奧海城地鐵站不遠, 就正正位於利奧坊。餐廳用左落地大玻璃, 係門口已經見到一排排既燈籠, led招牌等等, 門口睇都已經覺得好靚! 一入到一更加有日本居酒屋既氣氛, 天花掛哂彩燈籠, 牆上日本風油畫, 而座位一D都唔迫狹, 好有空間感, 第一印象VERY GOOD即刻睇下有咩食, MENU簡單但好多選擇, 主食美人鍋, 另外大致分為關東煮, 浜燒, 燒物同埋炸物。ORDER左美人鍋之後店員就會SET好爐, 捧出一大鍋雞鍋, 由生煮到熟, 時間控制至到分鍋店員都會代勞, 客人可以食住串燒等。其實個鍋份量好大, 如果叫其他野食既話3個人分都絕對夠飽, 我地唔知道個鍋係咁大所以今次都食到OVER左, 雞件全部好嫩滑啖啖肉, 個度起碼半隻雞份量! 另外仲有超級多小棠菜, 娃娃菜, 豆腐 , 冬菇同金菇等等, 食到中間仲會上埋個烏冬, 千其唔好唔記得呷下個雞湯, 因為有雞又有大量蔬菜, 煲煲下好清甜! 不過真係好飽!!!叫關東煮梗係要去佢個小檔度見到有咩就點咩啦,點咗蘿蔔, 雞蛋, 竹輪 ,
叫關東煮梗係要去佢個小檔度見到有咩就點咩啦,點咗蘿蔔, 雞蛋, 竹輪 , 福袋, 板燒魚蛋, 竽絲, 牛根, 魚肉包心燒賣...唔小心指下指下就指左一大碗關東煮番黎福袋,入面原來都包住隻蛋, 板燒魚蛋上面印左酒場個LOGO幾得意~ 全部材料都滲滿湯汁, 好甜~ 特別係蘿蔔, 永遠都係關東煮既不二之選!
花魚一夜干
係居酒屋見到依個都必嗌, 因為香氣好特別, 師傅燒得岩岩好又香又唔會乾。
牛舌串, 日本和牛串
牛吞係MY飛佛所以一定會叫, 依個唔係厚切, 但都大塊有咬口, 日本和牛串牛味OK又夠軟腍。
明太子雞翼
48蚊已經有3隻大大隻, 入面塞滿明太子材料, 啖啖肉勁滿足。
蟹肉蟹膏甲羅燒
好特別呀依個係配薯片, 蟹肉蟹膏咸咸香香, 估唔到同薯片又幾夾!
SUNTORY 威士忌
好中意依度既環境同氣氛, 放工過黎食下串燒燒物再飲兩杯都好正, 而且價錢一d都唔貴, cp值好高呀