2015-07-29
是日原本約朋友嚟元朗食雞⋯未搵到間鋪之前,竟然俾我離遠望到有堆人係前面排長龍,八卦心驅使下,同朋友行過去望望係咩餐廳⋯拉麵天王?分店?新開?哈哈哈⋯真係非一般嘅遇上!既然非一般遇上情況之下,就即場排隊試試啦,反正早飯都未食^^"鋪頭門面大致同紅磡間鋪差唔多,只係正門左右擺位唔一樣,個燈籠超級大!應該高過我本人^_^''排左20分鐘左右就輪到我地喇,店內只有bar檯冇order檯,容納到十幾個人左右,鋪頭細細,但感覺還算寬敞,張木凳比較重,想移動都比較難控制,但感覺懷舊,同鋪頭裝修好相襯,重要係凳面夠圓,坐得舒服。白、黑、赤天王就係鐵定嘅麵食,而今期限定天王係~胡椒天王。嘩,正呀!但係今日又想食辣多啲,咁就同朋友一齊點左赤天王,麵條硬度、口味、香油都揀左普通,由於怕太飽,我地都要求師傅俾半個麵嘅份量我地就可以,因為我地仲order左一份烤餃子!同兩支可樂!等左一陣,熱辣辣嘅拉麵上檯喇!唔客氣喇~豬骨湯底好香,微微嘅辣度,可以飲多幾啖再食麵,普通硬度嘅麵條口感啱啱好,索晒湯汁精華,啖啖滋味!配料黑木耳同椰菜好新鮮,叉燒好味左喎!肉質鬆軟,肥瘦度啱啱好。味蛋留返最後先食,因為太愛佢喇!好好味
等左一陣,熱辣辣嘅拉麵上檯喇!
唔客氣喇~豬骨湯底好香,微微嘅辣度,可以飲多幾啖再食麵,普通硬度嘅麵條口感啱啱好,索晒湯汁精華,啖啖滋味!配料黑木耳同椰菜好新鮮,叉燒好味左喎!肉質鬆軟,肥瘦度啱啱好。味蛋留返最後先食,因為太愛佢喇!好好味~
食到一半,再加入檯面免費嘅辣芽菜!辣度指數即時增加!好辣呀,但愈辣就愈想再食,返唔到轉頭。
烤餃子烤得啱啱好,外皮香脆,內餡肉汁仲好juicy! 朋友話個餃子汁好正,點餃子食一流,但我就鍾意就咁食,貪佢夠原汁原味。
我地用左最快嘅速度食完一碗麵,因為見到門外仲有條人龍,將心比己,所以快快脆食晒,等其他人都可以快快入嚟開餐。