2019-07-30 2471 views
已經有一段時間無認真覓食,經常都係求其搵間餐廳就算,生活有感乏味😅,所以決定星期六去一間環境舒服、非亞洲菜既餐廳,為生活帶點小新意。☺️LUNCH時間荃灣廣場及附近既餐廳都迫滿食客,唯獨呢間西班牙餐廳只得一枱客人,環境寧靜,同熱鬧既街道形成強烈對比。餐廳播著歐美慢歌,令人可以暫時忘記一下香港令人憂慮既狀況,放鬆一下心情,好好享受美食。😌估唔到星期六都有LUNCH SET,所以二話不說就同朋友各人點左一個試下。每個餐都有一款前菜/餐湯、兩款主菜、一款甜品/餐飲。今日既餐湯係蕃茄忌廉湯呢個湯飲得出係用新鮮蕃茄打蓉而成,無乜忌廉味,飲落無負擔😋;味道偏酸,可醒胃。朋友唔食蕃茄,所以點左沙律沙律菜新鮮,個汁又夠酸,好開胃。$78 LUNCH SET中我地揀左秘製鵪鶉腿配黑松露醬同磨菇西班牙奄列前者鵪鶉腿肉質唔算好嫩滑,而且太鵪鶉,似食雞翼多D;我反而中意下面既菇,煎到又香又JUICY😋,加上好朋友黑松露醬,非常好味第一次食西班牙奄列,外型似厚蛋餅,望落感覺乾身;奄列除左雞蛋同磨菇外,仲有煮到好軟既洋蔥同薯仔粒,整個奄列較為濕潤,而且無港式奄列既油膩感,印象唔錯😍。$108 LUNCH SET中揀
今日既餐湯係
蕃茄忌廉湯

朋友唔食蕃茄,所以點左
沙律

沙律菜新鮮,個汁又夠酸,好開胃。

$78 LUNCH SET中我地揀左
秘製鵪鶉腿配黑松露醬同

磨菇西班牙奄列

第一次食西班牙奄列,外型似厚蛋餅,望落感覺乾身;

$108 LUNCH SET中揀左
脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬同
蟹肉西班牙奄列
脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬

前者煎到金黃焦香,豬皮又脆又唔油膩😋;從相片中更可見到腩肉質素唔差
脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬

肥膏同肉層層分明😍。
蟹肉西班牙奄列

因為係朋友點既餐,所以我無試到後者,不過嘴刁既朋友邊食邊話好味。

套餐包一杯餐飲或者甜品,我就當然揀甜品啦!!!
香脆玉桂條配榛子朱古力醬

新鮮炸出黎、外層微脆、內鬆軟、覺得有小許似沙翁;淡淡玉桂香,配上熱溶朱古力醬,非常好味~~😋

其實我食親西班牙野,都係喺D多國菜既西式餐廳食,甚少去西班牙餐廳,所以唔知正唔正宗、味道正唔正常,只能講我好推介呢間餐廳,除左食物質素好之外,價錢亦唔算太貴,而且職員非常有禮貎、有笑容、衣著端正
,整體用餐體驗唔錯。不過,如果食量比較大既朋友就就未必食得飽,女仔既話就應該岩岩好,唔會好頂肚。
2019-07-27
$100 (Lunch)