2021-03-25
元朗新晉人氣小店,又係傳聞入元朗必買,嗱 有啲人純粹話係性價比高,話咩質素對得住咁平嘅價錢。但我食完嘅心得係其實同連鎖店一樣價錢而質素差不多,純粹支持下好過幫襯連鎖店,但特登好似我咁又遠征又一早排隊就🥱⭐️凍餅供應時間平日係5點開始,六日假期就係3點開始,但大排長龍個個都買好多所以好快就售罄,建議大家預時間早啲去排隊(我哋嗰日4點半成功排到頭位,5:15開售)⭐️凍餅每人限買六件.👓鹽味焦糖 $15好彩忌廉唔算好多,表面同中間夾心都有焦糖,不過只係輕微焦糖醬所以其實成件蛋糕唔算重焦糖味,蛋糕質感比較重,主要感覺係食緊一件飽肚海棉蛋糕。係小店招牌,所以少失望😢純粹質素對得住咁平嘅價錢,俾十幾蚊就食到件蛋糕計分:5.5/10👓特濃朱古力 $15佢件特濃朱古力一啲都唔特濃,只係一層朱古力海綿蛋糕一層白色cream,冇乜朱古力味😭Cream都唔係朱古力味叫咩特濃😭又無一層軟朱古力夾心,淨係得朱古力海綿蛋糕有朱古力味😭特濃喎 濃係邊😑只值10蚊計分:4/10👓芒果雪莓娘 $15外形似糯米糍,一層薄薄糯米皮包住海綿蛋糕、忌廉、同少許芒果粒,有少少甜同偏漏,整體味道唔算太討好,依個雪莓娘唔算好好味😭計分
⭐️凍餅每人限買六件
👓鹽味焦糖 $15
👓特濃朱古力 $15
計分:4/10
👓芒果雪莓娘 $15
👓草莓雪莓娘 $15
內餡同樣忌廉同海綿蛋糕,有一粒士多啤梨
👓栗子卷 $11
正所謂冇期望就冇失望,見到賣相其實已經估到大約味道,果然真係冇栗子味,純粹係件普通卷蛋而當中嘅cream溝咗少少栗子蓉,唔算甜不過比較淡味
計分:5/10
👓意大利芝士餅 $19
味道質感似帶芝士味嘅朱古力海綿蛋糕,芝士味完全唔夠重只得好輕微,又冇咖啡香,同埋都係偏蛋糕質感,成件野主要都係海綿蛋糕。
👓藍莓硬芝士 $20
個藍莓芝士蛋糕反而唔錯,真係有芝士味又唔太甜。老實講試左咁多款凍餅剩係得個芝士餅叫做好味啲😂
計分:6/10