2023-06-22
之前係尖沙咀韓國街中過幾次伏,又貴又難食🥺呢次朋友帶我地去食呢間真·正宗韓國料理🇰🇷老闆同侍應都係韓國人,聽佢哋講好似開咗幾十年,野食真係高質而且夠曬正宗,燒肉用新鮮韓牛同韓豬!d野夠大份,4個人落樓都係千幾蚊😋-🔸前菜已經有7碟,好有係韓國食晚飯嘅feel,店員見我地好快食曬一碟仲有幫我地refill,服務好👍🏻🔸醬油蟹🦀️ 爆膏注意⚠️d蟹膏多到痴線,配一大碗紫菜飯🍚,撈飯極正!蟹肉好似啫喱咁,好飽滿新鮮,而且好入味🤩-🔸菲力牛柳(180g) 好難食到韓國新鮮靚牛,見到佢完全冇解凍嘅血水🩸,值得一讚👍🏻脂肪唔會好多,但肉汁勁多,口感好嫩,食得出係靚肉而且好新鮮🥩-🔸海鮮蔥花餅 好大一個,夠3-4個人食,食過最足料嘅韓式煎餅,有大大隻蝦又有魷魚🦑餅底口感脆中帶柔軟,如果裡面d海鮮生返少少就正-🔸生豬腩肉 都係用韓國新鮮直送嘅豬,食落豬味特別濃,肥瘦層次分明🐷就算我地唔小心overcook都好彈牙😂-🔸生梅頭肉 梅頭肉即係豬頸骨下嘅瘦肉,但佢瘦得黎真係唔會鞋,同樣豬味好濃,我諗真係要夠新鮮先可以做到🐖
呢次朋友帶我地去食呢間真·正宗韓國料理🇰🇷
老闆同侍應都係韓國人,
聽佢哋講好似開咗幾十年,
野食真係高質而且夠曬正宗,
燒肉用新鮮韓牛同韓豬!
d野夠大份,4個人落樓都係千幾蚊😋
🔸醬油蟹🦀️
爆膏注意⚠️
d蟹膏多到痴線,
配一大碗紫菜飯🍚,撈飯極正!
蟹肉好似啫喱咁,好飽滿新鮮,而且好入味🤩
🔸菲力牛柳(180g)
🔸海鮮蔥花餅
餅底口感脆中帶柔軟,
如果裡面d海鮮生返少少就正
🔸生豬腩肉
都係用韓國新鮮直送嘅豬,
食落豬味特別濃,肥瘦層次分明🐷
就算我地唔小心overcook都好彈牙😂
🔸生梅頭肉
梅頭肉即係豬頸骨下嘅瘦肉,
但佢瘦得黎真係唔會鞋,
同樣豬味好濃,我諗真係要夠新鮮先可以做到🐖