2018-03-30
復活節前好友相聚於尖沙咀的韓半島,一行6人黎試新野!一進門的感覺就是普通的韓式餐廳,內在環境整體上也沒有很高級的感覺,怎知打開餐牌一看就一點也不普通!他們的餐牌看得出是很用心編製出來,每一道菜名都是如此用心編排,如此有詩意,到底是很會韓國文化的香港人還是會中文的韓國人想出來的?不只餐牌,每一道菜都精緻得像藝術品,就像它說的‘’融匯了西式和藝術的元素”,這兩點小妹真是萬二分欣賞的。亦所以它的價錢一點都不便宜。首先來第一道菜:韓式蕎麥冷麵配特製甜酸芝麻醬。有驚喜!一開始見其餐牌以為它只是賣弄花巧,點知真。好食喎👍🏻👍🏻!蕎麥麵軟硬適中,甜酸芝麻醬的味道亦剛剛好,讓人想一直吃下去,吃很出它的用心,推薦😍再來是特製卡邦尼醬炒雪人年糕,雖然上枱時沒有餐牌上那堆刨芝士,但這個卡邦尼醬真係好夠濃又夠芝士味!好味既!👍🏻若果你只有兩個人,就不建議你叫這個年糕了,它是真的夠大碗的,除非你超鍾意食年糕,否則就寧願你多試其他菜式。然後是薯仔煎餅配泡菜、五花腩、椒絲及香葉。個樣好似煎粉絲咁,但咬了一口,不很了😍🎉好香口!好脆!味道適中!又有驚喜喎👍🏻真係估佢唔到!跟住呢碟醃製梅花肉配自製甜辣醬,一上枱我笑左.
跟住呢碟醃製梅花肉配自製甜辣醬,一上枱我笑左...點解咁細塊既🤣好矜貴呀!!其實塊肉係好味既,煮得好夠淋,亦醃得好入味,所以唔知個2碟鹽同1碟似芥辣既醬意義何在。
總結:超精緻韓國fushion菜,味道賣相方面值得一試,份量係“精緻”既,所以價錢方面會覺得一啲唔平。但6個人6碟餸,食得飽既每人$132差唔多啦(又可能我地樣樣都係飽肚野)。會再黎光顧的韓式料理店,但下次試下午餐先,好似再經濟實惠啲😂