2016-02-10 919 views
早前,經過上環摩利臣街的 <唔係漢堡 Not A Burger>,發現推出了韓式熱狗及韓式杯裝飯!  一於中午買來一試! 這裡的韓式飯漢堡,韓式熱狗及韓式杯裝飯,都是即叫即製! 熱狗有好幾款口味,我問店員,哪款會比較飽肚?  她推介我嚐試以薯條鋪面的韓式熱狗,聽起來都幾吸引,卻是幾熱氣,  一次半次算罷啦!等候期間,我發覺韓式飯漢堡最先出;所以,我也等上大約 10 分鐘! 韓式熱狗 $18以兩層方包包住一條香腸,表面鋪滿薯條,然後,炸至金黃色!外層的確香脆而甜美,至於中間的香腸比預期淡味, 外脆內軟雙重口感!味道上不過不失可以一試!等候期間,總會留意店內四周,才發現還有來自韓國的薯片、湯、麵售賣! 湯有好幾款口味,反正 $6 好抵,買來一試都無妨! 紫菜湯 $6選購之前,先問店員這款湯辣不辣?不辣的,那我就可以買下來放心飲用! 店內亦提供熱水方便食客!我返公司才加水即飲,不用好像杯麵的浸泡方式!方便得多! 紫菜味精湯口味不會輸,幸好,不至於重口味,如果略嫌比個人口味重一點的話,可以加水! 至於杯裝飯有6 款,由 $37 ~ $45沙律雞杯飯 $37
 一於中午買來一試!
這裡的韓式飯漢堡,韓式熱狗及韓式杯裝飯,都是即叫即製!
熱狗有好幾款口味,我問店員,哪款會比較飽肚?
 一次半次算罷啦!

韓式熱狗 $18
以兩層方包包住一條香腸,表面鋪滿薯條,然後,炸至金黃色!

外層的確香脆而甜美,至於中間的香腸比預期淡味,
 外脆內軟雙重口感!味道上不過不失可以一試!
韓式熱狗
韓式熱狗

湯有好幾款口味,反正 $6 好抵,買來一試都無妨!
紫菜湯 $6

紫菜湯
至於杯裝飯有6 款,由 $37 ~ $45

沙律雞杯飯 $37
(炸雞 + 照燒汁 + 沙律醬 + 碎蛋 + 吞拿魚沙律)
炸紫菜絲及炒香的白芝麻、吞拿魚沙律、碎蛋、炸雞
酸酸的照燒汁開胃又不膩!跟配料很夾!
 韓式炸雞外層金黃色,相信放久了而影響口感,不再香脆, 略帶點香口而已!碎蛋份量算是不少,尚有微溫!
 飯粒圓潤飽滿,混合炸紫菜及炒香的白芝麻,纖維豐富又有點嚼感!原來黃蘿蔔混合吞拿魚沙律,怪不知多一份清爽!

口味層次豐富,食得滿足又飽足!
韓式杯裝飯
沙律雞杯飯
韓式炸雞
2015-11-11
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$37 (Lunch)
沙律雞杯飯