2024-06-27 328 views
期待已久嘅聚會,呢日終於嚟到!好開心我哋又可以見面🥳 朋友仔一向對 #韓式美食 情有獨鍾,可惜佢因為家事又唔行得遠,所以呢日我特登喺佢屋企附近(#九龍城 #宋王臺港鐵站 附近) 搵咗間 #韓國餐廳 韓大叔大排檔 等佢開心吓🍻餐廳嘅大門口以木色為主調,好有 #韓屋 嘅感覺😉 而餐廳裡面嘅裝飾亦都好特別,無論牆上嘅照片、枱凳同裝水嘅玻璃杯同水樽,都依足傳統韓式餐廳做藍本,就好似返到舊時代一樣👀佢哋餐牌上嘅食物都以韓式食材為主,當然都有加咗少少fusion嘅idea啦😉 見到個餐牌已經口水流🤤嘅我哋,毫無招架能力… 最終我哋叫咗5道菜+1個可以飲嘅甜品兩份分,實行不飽無歸😂最先上枱嘅有 🍜 #辣伴醬鮑魚水冷麵 - 兩隻大 #鮑魚 夠晒吸睛,襯埋啲 #蔥絲、#甘筍絲 同埋啲 #冷麵 一齊入口,除咗食物嘅鮮味,仲有一種透心涼嘅感覺🤤 再嚟嘅有🐟 #醬油三文魚 - 三文魚片浸喺特製醬油裡邊,入口有陣陣魚油嘅香味,口感好豐富🤤🔥 #韓式鐵板燒生鰻魚 - 師傅將啲 #菇 同 #京蔥 伴碟,夾埋燒香咗嘅 #鰻魚 一齊食,味道出奇地配合🤤🧇 #芝士泡菜煎餅 - 濃濃嘅芝士配埋啲泡菜一齊放上煎餅上面,味道

最先上枱嘅有

再嚟嘅有
🤤

🧇 #芝士泡菜煎餅 - 濃濃嘅芝士配埋啲泡菜一齊放上煎餅上面,味道好有層次感🤤

而最後一道菜係
🍗 #熔岩芝士炸雞 - 服務員比咗碗煮溶咗嘅 #藍芝士 我哋淋喺 #雞 上面,聞落啖啖 #芝士 香氣,味道咸咸香香咁,好特別🤤

最後我哋飲埋杯 #蜂巢草莓牛奶 做 #飯後甜品,正好中和呢餐 #韓式醬汁 嘅濃味🤤 簡簡單單嘅一餐,大家有講有笑,真係好滿足呀😉

📍 韓大叔大排檔 (九龍城) 龍崗道33-39號龍翔閣地下A號舖
2024-06-24
$406 (Dinner)