2019-12-01
作為一個日式+燒肉愛好者,有肉嘅地方就當然有我😈個妹話想食和牛好耐,我緊係帶佢去間平靚正嘅Steak Bar一飽口福啦😋😋中午時段人流唔算多,坐得舒舒服服最緊要質素保持,價錢更優惠嘛~菜式走日式定食風格,所有定食均附有前菜豆腐、日式沙律﹑綠茶同味素飯★★★★★和牛拼盤定食 $138拼盤有3款——和牛前胸肉﹑牛肩肉和豚肉上檯已見肉的色澤飽滿新鮮,靚牛確認👍🏻附上一個已加牛油的小火爐,一落和牛發出嘅吱喳聲...都咪話唔頂癮🤤🤤火候夠強,薄身的和牛輕輕微燒三兩下已散發出牛油同牛肉嘅香氣咬落軟滑香濃,齒頰留香豚肉肉質同樣夠豐潤鮮嫩,全熟都不會覺得韌,撈埋飯口感更豐富,一啖肉一啖飯完全停唔到口,店員唔該再嚟一份丫!★★★★★頂級板腱牛扒定食 $195想食板腱牛扒,嚟到一場緊係要個頂級~!😍每日限量供應架枝腱牛扒位於牛肩胛,呢個部位較少活動,肉質較為柔嫩食靚野我一定叫五成熟,而呢個板腱牛絕對係驚喜之作😍🤩唔好見佢厚厚實實,切開內裡係極完美嘅五成熟粉嫩,呢個控制度非常抵讚板腱牛嘅油花分佈均勻,用蒜蓉片煎過更為香口肉汁濃郁,咬落牛香四溢,質感極為鮮嫩細膩再配埋旁邊伴有嘅蒜鹽同燒汁,令口感帶上更高層次配
中午時段人流唔算多,坐得舒舒服服
最緊要質素保持,價錢更優惠嘛~
★★★★★和牛拼盤定食 $138
拼盤有3款——和牛前胸肉﹑牛肩肉和豚肉
上檯已見肉的色澤飽滿新鮮,靚牛確認👍🏻
火候夠強,薄身的和牛輕輕微燒三兩下已散發出牛油同牛肉嘅香氣
咬落軟滑香濃,齒頰留香
豚肉肉質同樣夠豐潤鮮嫩,全熟都不會覺得韌,
★★★★★頂級板腱牛扒定食 $195
想食板腱牛扒,嚟到一場緊係要個頂級~!😍每日限量供應架
枝腱牛扒位於牛肩胛,呢個部位較少活動,肉質較為柔嫩
食靚野我一定叫五成熟,而呢個板腱牛絕對係驚喜之作😍🤩
板腱牛嘅油花分佈均勻,用蒜蓉片煎過更為香口
肉汁濃郁,咬落牛香四溢,質感極為鮮嫩細膩
再配埋旁邊伴有嘅蒜鹽同燒汁,令口感帶上更高層次
配菜方面有胡麻豆腐同沙律
胡麻豆腐涼涼地好香又滑,麻醬夠晒香濃
沙律菜新鮮爽脆,配上酸酸甜甜嘅醬汁格外清新,又可中和肉的油膩
飯是有咬口的日本米,夠晒份量
最抵讚係飯素都唔少,出手夠晒大方呢!
撈得晒成碗飯,超滿足超幸福😍
店內仲有吉列牛﹑照燒雞﹑羊架、魚柳以至炸物小食及多款靚酒
是能讓人記住想一再回頭的餐廳😋😋
Steak Bar
📍銅鑼灣登龍街36-48號登輝大廈地下B號舖
整體評分★★★★
地理環境★★★★★
每枱有一定間隔,座位舒適闊落
服務★★★★
友善細心,主動換爐