今日3人出街搵食,預祝我哥生日。佢想打邊邊,我地就選擇了這間就腳的太子火鍋店,是剛剛新開不久的。這間火鍋店有2層,地方都幾大,好光亮,坐位都唔會好迫,有部大大電視比客人睇港產電影。見到師傅用心為客人處理食材這裡見店長好有心思,用好精美圖案的碗碟、有一條即棄的圍裙(好靚好特別)、又有一個幾層的膠格比客人放東西,好細心好周到在每張枱上已放了每人一樽推薦的香麻油及細盒紙巾,另外還有可自己調製的配料醬油(莞茜、蒜蓉、蔥粒、紅椒、豉油、蠔油)我們叫了一個粟米豬軟骨湯窩,還有芹菜、紅蘿蔔及白蘿蔔配料,好清甜;開始打邊邊之前,當然要飲返幾碗靚湯唔會咸、也無味精我們叫了好多不同食材1. 鮮蝦雲吞好大粒,每人2粒,好多蝦、又爽口又鮮味;雲吞皮好薄好滑,口感一流,超美味2. 泡椒金菇肥牛卷上碟大家都被吸引了,好靚好特別,好似神仙船咁;牛肉好香好腍,又有牛味,好大塊好有口感,卷得好整齊好靚;金菇爽口,又唔少份量;中間有條泡椒,好火辣辣,比佢辣親,好爽口,一同食好有特別感覺,可以一試3. 三寶丸好欣賞放食材的設計,好特別!蝦丸好爽口好彈牙,鮮味十足;鯪魚丸好軟好香魚味、無骨;墨魚丸也好爽口好結實;3種丸各有特

見到師傅用心為客人處理食材

2. 泡椒金菇肥牛卷
泡椒金菇肥牛卷

3. 三寶丸
三寶丸

好欣賞放食材的設計,好特別!蝦丸好爽口好彈牙,鮮味十足;鯪魚丸好軟好香魚味、無骨;墨魚丸也好爽口好結實;3種丸各有特色,自家人手打係唔同些

4.炸魚皮
炸魚皮

好香好脆,好新鮮、無油脂味,薄薄的剛剛好,份量多

5. 蜂巢豆腐
蜂巢頭腐

整得好好,好齊整;吸收了湯的精華,是火鍋一樣必須的食材;這個看到師傅用心製作,不會馬虎

6. 田園野菜
田園菜籃

好靚的器皿,好別緻!每樣蔬菜都新鮮、菜有3種,好翠綠好甜好嫩;菇有2種;還有木耳(爽口)、粟米(甜又嫩)、番茄、蓮藕(粉嫩)等

我們還叫了炸芋頭(好粉好美味)、響玲(自家製、好香脆又熱熱的、卷得好靚)
飲品叫了一渣楊桃汁 好清甜好香楊桃味,新鮮渣的,正呀
2018-01-19
焦點蚊蚊豬麻油