2019-07-03
見好多人讚呢間新開嘅點心舖,是日就同屋企人黎試下,一家三口三點幾黎到,呢個鍾數唔多人,黎到就有位。茶位$4一位,開左壺香片,茶包茶都幾香。籠仔馬碲章魚肉餅飯($37)先來個蒸飯,大大籠熱辣辣,肉餅軟滑,多馬碲又多章魚,加埋甜豉油好好送飯。飯粒粒分明,香軟吸了荷葉香,正。鐵板叉燒包($25)鐵板上,有洋蔥顫底好香啊。叉燒包煎得香口,但口感仲係軟綿綿㗎,入面嘅叉燒餡甜甜地幾正,個汁好有舊陣時嘅味,加上叉燒唔過肥,好啱我口味。翡翠墨魚滑燒賣($30)試下新派點心先,青色燒賣夠特別,中間係墨魚滑,有包住蝦同冬菇等材料,鮮味彈牙,加少少辣椒油無得頂呀!別有洞天脆皮腸($35)另一款新野,真係好脆呀,腸粉皮下面包住雙層脆皮,一層係綠色嘅口感有啲似芋角嘅皮,另一層似係響鈴嘅皮,中間係原隻蝦肉,又爽又脆好好味。懷舊糯米雞($26)意外地大隻,真係糯米雞唔係珍珠雞,哈哈。糯米入面包住冬菇,叉燒,雞件同鵪鶉蛋,有啲紅色嘅叉燒醬汁,軟綿綿嘅口感,味道都唔錯喎,一隻勁飽肚。薑汁千層糕($17)呢個一定要食!太正了!煙煙韌韌勁薑味,微甜,比起一般酒樓好味一萬倍!利賓納蘆薈水晶果凍($18)最後仲有啫喱,哈哈,小
茶位$4一位,開左壺香片,茶包茶都幾香。
籠仔馬碲章魚肉餅飯($37)
飯粒粒分明,香軟吸了荷葉香,正。
鐵板叉燒包($25)
鐵板上,有洋蔥顫底好香啊。
翡翠墨魚滑燒賣($30)
別有洞天脆皮腸($35)
懷舊糯米雞($26)
意外地大隻,真係糯米雞唔係珍珠雞,哈哈。
薑汁千層糕($17)
利賓納蘆薈水晶果凍($18)
最後仲有啫喱,哈哈,小朋友鐘意吖嘛,賣相都幾靚,利賓納味啫喱,入面有蘆薈粒,好甜,啱晒小朋友。
三個人食左二百蚊,點心舖不用加一,幾抵食吖。