2020-11-18
<< Thursday Couple 為食記👣😋>>嚟到星期四,今日嚟到堅尼地城!因為啱啱拍完野男朋友嚟咗接放工🥰講咗好耐話想食台灣菜,但係都比上海菜耽誤咗😂😂所以今日就想試吓好多朋友介紹嘅阿元來了!食返一餐地道嘅台灣菜!真係好想試吓佢個滷肉飯啊🥳因為港島區真係唔太熟路,所以我哋都搵咗一段時間。開頭去咗嗰個叫做阿元菜市場,但係見佢買嘅嘢係嗰啲滷味,同埋小食之類,就知道嚟錯咗!然後就問人行咗一陣,先去咗啱嗰間啊元來了!餐廳入面嘅環境比較逼,因為都真係好多人嚟!但係個裝修都幾靚啲,設備都幾有台灣嘅味道,最主要係佢有啲攤位,好似台灣夜市咁樣!然後仲有啲木枱木凳覺得幾舒服!🤘🏻之後就嗌嘢食啦! 當然唔少得嘅就係滷肉飯啦!我哋嗌左一人一個滷肉飯,男朋友就叫咗個阿元滷肉飯,我就叫普通的,分別就應該係一個大啲一個細啲。然後呢就再叫咗台灣香腸,因為一直都好鍾意食,比較甜少少。跟住就叫咗個芝士肉鬆蛋餅,因為成日見到啲台灣節目食蛋餅,都好似好好味咁🤣🤣🤪引死人。仲有叫多咗個炸魷魚鬚,本身諗住叫炸雞,但係好似炸魷魚鬚比較少見啲,就想試吓啦。然後講到台灣野一定唔少得,要杯手搖飲
之後就嗌嘢食啦! 當然唔少得嘅就係滷肉飯啦!我哋嗌左一人一個滷肉飯,男朋友就叫咗個阿元滷肉飯,我就叫普通的,分別就應該係一個大啲一個細啲。然後呢就再叫咗台灣香腸,因為一直都好鍾意食,比較甜少少。跟住就叫咗個芝士肉鬆蛋餅,因為成日見到啲台灣節目食蛋餅,都好似好好味咁🤣🤣🤪引死人。仲有叫多咗個炸魷魚鬚,本身諗住叫炸雞,但係好似炸魷魚鬚比較少見啲,就想試吓啦。然後講到台灣野一定唔少得,要杯手搖飲品,我哋叫咗杯清涼嘅水果茶share飲☺️
嚟咗兩碗滷肉飯,佢係偏向鹹味少少嘅,因為自己鍾意食甜味少少!所以個人黎講冇咁中意,不過佢個五香粉都好香!所以我都食晒成碗。之後你嘅台灣香腸,佢切好一嚿嚿都可以方便擺入口,口味就冇乜驚喜,好似平時嘅台灣香腸咁。而芝士肉鬆蛋餅整體幾好味,但係我覺得個醬汁冇乜特別。
講到最驚喜嘅竟然係最後嗌嘅炸魷魚鬚,因為佢炸得好脆,而且魷魚又唔會太韌,好香,係食到停唔到口個隻!最後加埋杯水果茶酸酸甜甜真係一流!而且好足料,見到好多水果嘅肉喺入邊!解油膩🥰😋🤘🏻
最後我哋都係嗌左凍嘅芋圓做結尾!個人好鍾意芋圓,佢都真係整得好好味,好彈牙。而且入面嘅甜味啱啱好 ,細細碗,成為咗呢餐晚餐嘅一個完美嘅總結❤️