2018-11-06 17 views
原本想試下台灣風味一人一鍋,結果中午去到系冇既,中午得台式套餐,面或者飯,可以加配各種台灣小食,野飲都好豐富,于是決定試下吧,反正都來了。台式滷肉飯系我去開台式餐廳必點的食物。今天試下煎雞腿扒滷肉飯。餐具好靚,雞腿扒同飯系分開上。雞腿扒,比其他部位雞肉口感要嫩,大大塊,十分入味,送飯一流。滷肉不算肥,食到瘦肉粒粒,滷水撈飯很好。不過滷肉如果再多少少就更好了。可以加配小食,我地加左花枝丸,柚子蜜糖雞翼,花枝丸彈牙可口,脹卜卜好大粒。柚子蜜糖雞翼的柚子味好出,甜蜜的柚子蜜糖汁包住雞翼,特別好味,連我呢個平時唔食雞皮的人,也會食左少少雞皮貪口癮。台式香腸皮脆脆,偏甜,有特殊的香辛味,好有台灣味,不算肥,食多d都不怕,如果提供生蒜就更好了。飲品可以跟餐加料也可以單點,我地想試下特色招牌,就選擇單點。芝士凍頂烏龍同芝士茶茶八號有d似,不同的是芝士凍頂烏龍有搖勻,芝士味比較浓。茶茶八號系芝士奶蓋與茶分層,茶味比較濃。

餐具好靚,雞腿扒同飯系分開上。

2018-10-29
$90 (Lunch)
  • 台灣夜市小香腸
  • 芝士茶茶八號