2022-05-14
呢日又想尋找”家鄉”嘅感覺同味道試一試日本炸牛扒專門店—《京都勝牛》食店門外已經洋溢住一股東瀛風🎌,採用日本古建築門口設計,掛著一個大大嘅提燈,又擺放咗可愛日本吉祥物公仔擺設;有牛牛🐮、日本招財貓貓💰🐱同達摩店內裝修繼續秉承東瀛風味🎌,天花設有日本古建築嘅橫樑及懸掛著多個日本特色小提燈,牆上有著日本布藝花紋嘅設計,茶杯碗碟都略帶日本陶藝文化欣賞完環境,就order 食物,menu 標榜「採用嚴選高質的牛肉部位,瞬間以高溫炸至金黃酥脆,讓肉排於上桌時能保持3分熟度」. 除咗炸牛(黑毛和牛、翼板牛、菲力牛、醬味薄牛……),仲有豚肉、鰻魚、大海老、廣島蠔、三文魚柳……Order咗2份套餐;一份牛,一份豚肉+鰻魚,套餐均附可續加嘅麥飯、椰菜沙律及味噌湯🔸Classic~京都勝牛雙味套餐~呢個set 有2款牛,翼板牛(chuck flap)及菲力牛 (fillet/tenderloin)目測 2 款牛確係如menu 所講「3分熟度」,大概係medium rare 再rare 少少雖然影相用咗啲時間,但外層仍然保持溫度而且非常酥脆,兩款牛嘅肉質都tender,tenderloin 當然更為軟嫩,c
試一試日本炸牛扒專門店—《京都勝牛》
🔸Classic~京都勝牛雙味套餐~
雖然影相用咗啲時間,但外層仍然保持溫度而且非常酥脆,兩款牛嘅肉質都tender,tenderloin 當然更為軟嫩,chuck flap 則多一份chewiness,兩款嘅肉味都唔算突出~
落單嘅時候,店員都有話如果想食熟少少嘅,可以提供鐵板俾我哋再燒一燒
朋友平時食開medium-rare,呢個doneness 佢完全冇問題,我就prefer熟番少少喇~
店員隨即端上小煎pan ,仲預備咗個1分鐘漏斗嚟計時添⏳,呢個安排幾貼心~ 值得俾個讚 👍🏻
呢個牛扒套餐配附3款佐料:招牌牛扒醬、wasabi 鹽 同 鰹魚和風露. 牛扒醬同鰹魚和風露相對味濃,蓋過咗牛味,個人比較喜歡wasabi 鹽,輕輕為牛扒加少少味又唔會搶咗本身嘅牛味
朋友就加鰹魚和風露落生菜絲沙律度,佢話咁樣食菜冇咁寡、惹味啲喎🤣🤣🤣
🔸Katsugyu Plate~鮮嫩脆炸豬柳伴鰻魚套餐~
豬柳厚切,都juicy㗎,不過,頭尾2件都係得麵衣😯🤭🤭🤣🤣🤣 諗起《角落生物》嘅炸豬扒 🤭🤭
豬柳配嘅佐料係芝麻豬扒醬
自己動手磨芝麻,再加入豬扒醬(一路磨一路聞到芝麻香味😌)
呢個芝麻豬扒醬酸中帶甜,既可提升肉香又可消滯
鰻魚嘅麵衣做得最貼服,鰻魚大件肉厚,滿足到我呢個鰻魚控😍😍,係呢一餐嘅highlights 🌟
呢餐出乎預期地需要食客嘅參予度:可自己控制牛嘅生熟程度、用漏斗計算吓時間、自己動手磨吓芝麻控制幼細程度等等~ 令到呢次dining experience 加咗啲趣味~ 🥳
食完仲可以去樓上行吓Donki,再延續一下返鄉下嘅感覺~ 😚