Homeland喺東昌街係非常格格不入 外牆嘅graffiti搶眼 入到去坐低好似入左異空間咁 俾人一種係鬧市中可以停低休息嘅感覺 而且Homeland亦係一間良心小店 當日食飯體驗上至餐廳環境 下至隔離食客 都俾人安心嘅感覺´•ᴥ•`甲羅燒蟹膏燉飯($168)我係超鍾意甲羅燒同蟹膏一直都想試另一間黃店involtini嘅甲羅燒意大利飯 奈何未有金同時間估唔到homeland都有呢個配搭而且價錢算合理( ´•̥ω•̥` )一見到就決定一定要叫咁高期望食都冇失望( ・᷄ὢ・᷅ )蟹膏蟹肉蟹籽份量都多足夠撈勻全個飯 啖啖蟹膏蟹肉燉飯質地亦都唔錯 唔會太濕太乾基本上開始左食第一啖 就上癮咁不停想食 大推介(´・ω・`) ´•ᴥ•`香煎西班牙伊比利亞豬肩肉($148)雖然係豬 但有得揀九成同全熟我揀左九成 結果真係好腍滑至於豬係咪可以九成食 我只可以話我冇肚痾( ´͈ ᗨ `͈ )ノ豬味香而且濃 亦好易切開 口感佳好想讚下配菜٩(ˊᗜˋ*)و朋友同我都覺得配菜好驚喜薯蓉好滑而且牛油味好香濃其他瓜類亦醃得好香( › ·̮ ‹ )唔鍾意食菜嘅我都覺得好滋味´•ᴥ•`奶蓋宇治抹茶($48)作為奶蓋死忠 見到有
Homeland喺東昌街係非常格格不入
而且Homeland亦係一間良心小店
當日食飯體驗上至餐廳環境 下至隔離食客
都俾人安心嘅感覺

´•ᴥ•`甲羅燒蟹膏燉飯($168)
我係超鍾意甲羅燒同蟹膏
估唔到homeland都有呢個配搭
而且價錢算合理( ´•̥ω•̥` )
一見到就決定一定要叫
咁高期望食都冇失望( ・᷄ὢ・᷅ )
甲羅燒蟹膏燉飯
蟹膏蟹肉蟹籽份量都多
足夠撈勻全個飯 啖啖蟹膏蟹肉
燉飯質地亦都唔錯 唔會太濕太乾
基本上開始左食第一啖
就上癮咁不停想食 大推介(´・ω・`)

´•ᴥ•`香煎西班牙伊比利亞豬肩肉($148)
雖然係豬 但有得揀九成同全熟
豬味香而且濃 亦好易切開 口感佳
好想讚下配菜٩(ˊᗜˋ*)و
朋友同我都覺得配菜好驚喜
薯蓉好滑而且牛油味好香濃
其他瓜類亦醃得好香( › ·̮ ‹ )
唔鍾意食菜嘅我都覺得好滋味

´•ᴥ•`奶蓋宇治抹茶($48)
作為奶蓋死忠 見到有奶蓋就叫左
奶蓋抹茶+爆炸糖荔枝梳打
外形特別 仲有兩粒熊仔餅裝飾
奶蓋質地同味道尚可
但抹茶味就略嫌較淡

´•ᴥ•`爆炸糖荔枝梳打($36)
十分新鮮嘅配搭
一上菜已經好多爆炸聲
不過朋友話唔會炸個口😂😂
荔枝果肉甜
但梳打味道就比較普通喇(тωт。`)

整體黎講主菜係比到驚喜我地 餐廳其實主打一啲手工啤
只係我地唔太飲酒試唔到 Homeland 強調俾到客人家嘅感覺
當日無論服務同環境 都絕對俾到我香港本土家嘅感覺
甲羅燒蟹膏燉飯