2018-12-10
荃灣成日都係我去搵嘢食嘅好地方,因為周圍都係高質餐廳,等我去explore 下。但係星期日周圍都咁多人,荃灣廣場、荃新天地嗰啲餐廳一定係爆曬棚,見到有間餐廳等要等30幾張飛就放棄左,咁啱我有個朋友我附近有一間又平又正宗既日本拉麵店,見到價錢都唔貴就入咗去啦。每人有張專用既紙去特製自己心水既拉麵,為咗比較佢同其他日式拉麵店,就梗係揀九洲個邊最傳統嘅原味豚骨拉麵啦。我就揀咗博多系曲麵,麵質要特硬,一向鐘情爽口彈牙嘅拉麵🍜。由於本人仍然都好窮嘅關係,都只係揀左經濟之選,冇加$13 試下特上版拉麵。個湯底好濃豬骨味,之前有啲人話食完會口渴,但係我自己親身體驗又冇真係要係咁灌水喎。我俾個湯底都幾高分,連同行既友人們都好贊同😀見到佢地都差唔多飲哂個湯底。不過覺得個叉燒就薄左少少啦,可能之前食得多厚燒日式叉燒,不過唔係厚就好,呢間薄薄地但夠口感,唔係嚼極都嚼唔爛既肉咁。